Епископу Иринеју почасни докторат у Санкт-Петербургу

Епископу Иринеју почасни докторат у Санкт-Петербургу
Епископу Иринеју почасни докторат у Санкт-Петербургу
Епископу Иринеју почасни докторат у Санкт-Петербургу
Епископу Иринеју почасни докторат у Санкт-Петербургу

Молитвено и свечано сабрање у Санкт-Петербуршкој духовној академији. Почасни  докторат богословља Епископу бачком др Иринеју (Буловићу).

Поводом почетка нове академске године, 1. септембра 2019. године, у храму Светог Јована Богослова Санкт-Петербуршке духовне академије светом архијерејском Литургијом је началствовао Митрополит санктпетербуршки и ладошки г. Варсонофије уз саслужење епископa Српске Православне Цркве: бачког г. Иринеја, моравичког г. Антонија и мохачког г. Исихија, као и руских владика кронштатског г. Назарија и петергофског г. Силуана, ректора поменуте Академије, у молитвеном присуству професора и многобројних студената.

Пред крај богослужења, митрополит Варсонофије је пренео благослов Патријарха московског и све Русије г. Кирила свим члановима Академије и пожелео студентима да, поред богословског знања, развијају и љубав према Цркви и богослужењу. Потом је ректор Академије, Епископ петергофски Силуан, у знак захвалности даровао присутним архијерејима иконе Божје Мајке “Знамење”.

По дугогодишној традицији сви присутни су се после заједничке Литургије упутили према свечаној сали, где се сваког првог дана септембра одржава свечана манифестација поводом почетка нове академске године. Поздраве и благослов за успешну академску годину Његове Светости Патријарха г. Кирила прочитао је вршилац дужности секретара Наставног већа свештеник Александар Зиновкин. Затим се Митрополит санктпетербуршки Варсонофије обратио присутнима и призвао студенте да живе у складу са хришћанским учењем и да се науче највећој врлини – љубави. Студенти су такође чули и речи поуке од ректора Санкт-Петербуршке духовне академије епископа Силуана, који је дао очински савет младима како избећи искушења током учења и не ићи у крајности, већ се научити смирењу.

Владика Силуан је затим уручио почасни докторат Академије Епископу бачком др Иринеју (Буловићу), професору Православног богословског факултета Универзитета у Београду. У говору поводом доделе почасног доктората владика Иринеј је захвалио Владици Ректору и Наставно-научном већу на додељеном признању и ретроспективно приказао историју српског богословља од XX века до данашњих дана. Преосвећени је такође навео примере братских односа између Српске и Руске Православне Цркве истакавши да су многи значајни српски јерарси и богослови стекли своје образовање у Русији или су били под утицајем руских богослова и мислилаца. Владика је изразио наду да ће две Цркве и даље наставити сарадњу у духу братске љубави.

На крају свечаности поводом почетка нове академске године Владика Ректор је уручио награде и сертификате професорима и сарадницима академије, најбољим студентима стипендије, а бруцошима Академије Свето писмо. 

Извор: spbda.ru , са руског превео мр Николај Сапсај