Еритреја: Режим забрањује социјални рад хришћана

Стање хришћана у Еритреји све је горе. Наиме, прошлих су дана државни службеници одредили затварање пет католичких клиника које су деловале у више градова. У Асмари је затворена мала богословска школа, више школа Православне Цркве, као и неке муслиманске организације. Већ је затварање једног муслиманског института, крајем октобра прошле године, изазвало протесте студената који су угушени у крви. На то је стање, у разговору за агенцију Фидес, упозорио дон Мусије Зераи, свештеник из епархије у Асмари, који је већ годинама капелан за Еритрејце у Европи, а заузима се и у спасавању миграната од опасности на Медитерану.

Све је у рукама режима

Режим је у Еритреји почео да прогони вероисповести, а посебно Католичку Цркву – објаснио је монах и додао: Циљ је јасан; желе покушати да спрече утицај на друштво, али не тако да забране богослужбени живот, него социјалне активности. Још од 1995. године, наиме, у земљи је на снази закон на основу кога све активности може да обавља само држава. Та норма до сада није била строго примењивана – напоменуо је о. Мусије – и није озбиљно погађала мрежу услуга које су пружали хришћани и муслимани. Али, последњих је месеци дошло до убрзања.

Највише штете од тога има народ

У Xорони је, на пример, затворен једини диспанзер који је био у функцији, а којим су управљали римокатолици. Исто тако су у још два места власти забраниле деловање католичких центара здравствене заштите тврдећи да су непотребни, јер постоје они државни. Али, јавне структуре не функционишу, немају лекова, не могу обављати операције, јер немају одговарајући прибор, а често ни електричне енергије – казао је свештеник.

Извор: Радио Ватикан