Естетика о лику хришћанина, Станфорд – Саратога

Естетика о лику хришћанина, Станфорд – Саратога
Естетика о лику хришћанина, Станфорд – Саратога
Естетика о лику хришћанина, Станфорд – Саратога
Естетика о лику хришћанина, Станфорд – Саратога

Субота, 5. марта 2016. године, била је веома посебан дан на Станфорд Универзитету. Одличном организацијом Православног хришћанског друштва на Станфорду, Епархије западноамеричке и уз велику помоћ Његовог Преосвештенства Епископа Максима и локалних заједница Српске Православне Цркве, дочекана су три позната професора из различитих делова света - архимандритадр Џон Пантелејмон Манусакис, професор философије на Богословској академији Часног крста; др Корнелија Цакириду, професорка философије на Универзитету Ласал, и др Георгије Кордис, професор емеритус иконописа на Универзитету у Атини. Они су дошли да одрже предавања о хришћанским православним иконама, њиховој лепоти, значењу и њиховој даљој будућности у 21. веку.

Џорданова сала Универзитета у Станфорду била је испуњена посетицима упркос чињеници што је било лоше време. У публици, поред Епископа западноамеричког Максима, био је и Митрополит Грчке Православне Цркве Герасим. Неда Цвијетић, парохијанка цркве Светог Михаила, била је модератор предавања.

У свом кратком излагању отац Пантелејмон је назвао иконе „визијама невидљивог“, предавајући тако о иконама на философски начин. Он је објаснио значење феноменологије икона које су блиско повезане са естетиком и лепотом као спољним изразом Бога и Његових Светих.

Др Корнелија Цакириду је излагала на тему „Православна икона: Естетички Непсис, Енергеја и Богојављење“ у којој је објаснила све термине поменуте у наслову предавања.

Најзад, иконописац, др Георгије Кордис, говорио је о постмодерном свету и како се креира хришћански лик – Икона која задовољава људско биће у добу огромног технолошког развоја, у нашем времену и у времену које долази.

После ових сјајних предавања уследила су многа питања од стране публике, а која се тичу више различитих аспеката икона. Предавачи су саслушали сва питања и на њих су одговорили.

У недељно јутро, 6. марта 2016. године, гости су, заједно са епископом Максимом, дошли су у цркву Светог Михаила у Саратози на Божанску Лутургију. Црква је била пуна верника као и парохијана из суседних парохија. После Литургије је одржан мали пријем за госте, који је епископ Максим организовао у Црквеном друштвеном центру у присуству великог броја верника.

Извор: Епархија западноамеричка (превод: Информативна служба СПЦ)