Посета Патријарха Иринеја и чланова Светог Архијерејског Синода Председнику и Премијеру Републике Хрватске

Његова Светост Патријарх српски Иринеј у пратњи Високопреосвећеног митрополита загребачко-љубљанског Јована и чланова Светог Архијерејског Синода Преосвећених епископа сремског Г. Василија, бачког Г. Иринеја и шумадијског Г. Јована другог дана своје посете, 8. јуна, посетили су Председника Републике Хрватске господина Иву Јосиповића и Председника Владе Хрватске господина Зорана Милановића.

Председник Иво Јосиповић оценио је посету српског патријарха Иринеја и чланова Светог Архијерејског Синода као важан догађај који придоноси миру и пријатељству међу људима, верама и народима, поготову у ово тешко време.

Истог дана делегацију Српске Православне Цркве на челу са патријархом Иринејем на Марковом тргу дочекао је председик Владе Републике Хрватске господин Зоран Милановић. Уз председника Владе састанку је присуствовао и министар правосуђа и председник Комисије за односе са верским заједницама господин Орсат Миљенић.

Поздрављајући високе госте, Председник Владе истакао је задовољство посетом и упознавањем са патријахом Иринејем. Председник Владе у свом разговору истакао је: „Хрватска је држава свих грађана са једнаким правима који имају властите, засебне идентитете и то поштујемо”. Нагласио је и посебно задовољство отварањем српске православне опште гимназије Кантакузина Катарина Бранковић у Загребу, коју похађа преко осамдесет ученика.

После посета високим црквеним и политичким представницима Републике Хрватске Патријарх српски Иринеј је нагласио да у положају српског народа и Српске Православне Цркве у Хрватској има много добрих ствари које треба подржати, али, као и свугде, има и проблема. „Надам се да ће се и ти проблеми, у доброј вољи и расположењу, решити на најбољи начин”.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска