Етиопија: исламистички напади на манастир

У сомалијски настројеном источном делу Етиопије поново је дошло до напада на хришћане, како је у петак известила Фондација "Про Оријенте". За те нападе су одговорни исламске присталице "великосомалијске" идеје. Циљ недавних напада био је мушко-женски манастир Дебре Вогаг Асебот у источној провинцији Харару. Двоструки манастир – то је манастир за одвојено обитавање монаха и монахиња - упутио је очајнички апел за помоћ како етиопској централниј влади, тако и етиопском православном патријарху.

Већ недељама овај манастир уроњен шумама сваке ноћи су гранатирали "непознати", а преко звучника од монаха и монахиња тражено је да напусте манастир. Када су се игуман и игуманија обратили полицијским властима у главном граду провинције Џигџига, дат им је савет да се бар привремено одселе из манастира, што су монаси и монахиње категорички одбили.

Манастир Дебре Вогаг Асебот има велики симболични значај за хришћане Етиопије. Основао га је у 12. веку Свети Аба Самуило. У 16. веку постао је жртва истребљивачког подухвата сомалијског војног заповедника Ахмеда Грања („леворуки“). Ахмед Грањ (1506-1543) је желео да исламизује сву Етиопију, освојио је велики део земље, али је одбијен од стране цара Клаудија захваљујући португалској помоћ и  и будеубијен. На прелазу из 19. и 20. века - када је етиопска управа повраћена  у региону Харара - монах Мемер Гебре Медин обновио је напуштени манастир.

У источној Етиопији у области раније званој Огаден, иначе исламистичкој сомалијској, почетком августа ове године долазило је до погромских напада на хришћане. Етиопске православне и католичке цркве су запаљене, а најмање шест свештеника је погубљено.

Извор: катпрес (с немачког Инфо служба СПЦ)