Етиопија: Извештаји наводе бар 500 закланих хришћана у немилосрдним нападима од врата до врата од јуна

Прогони хришћана у Етиопији: Упркос чињеници да хришћани чине преко 60% становништва Етиопије, они су и даље изложени спорадичним нападима у циљу прогона. Већина хришћана у Етиопији су чланови Етиопске православне Цркве Тевехедо, која се одвојила од Светог православља због одредбе (ороса) о божанској и људској природе Господа нашег и Спаситеља Исуса Христа на Васељенском сабору у Халкидону 451. године.

Од владе Етиопије се тражи да  брзо раде на сузбијању елемената у земљи који прогоне хришћане и уништавају цркве. „Молимо вас да обезбедите мир и сигурност хришћанима који страдају због своје вере у овој древној хришћанској земљи.“

Етиопски хришћански председник позвао је на међународну истрагу убијања стотина хришћана почев од краја јуна ол.г., међу којима су  труднице, деца и читаве породице, у садашњим оромско-муслиманским екстремистичким нападима у деловима покрајинске државе Оромије, која се протеже јужно, југоисточно и источно од Адис Абебе. Према извештајима, више од 500 лица је убијено.

Координисана убиства, усмерена на хришћане широког спектра националности, међу којима и оромских хришћана, започела су убрзо након наводног убиства популарног певача Оромо-а Хачалу Хундесе, који је убијен 29. јуна током вожње у предграђу главног града.

Нападачи су из етничке групе Оромо, која је традиционално муслиманска, и чланови су оромског мушког омладинског покрета Керу (што значи „нежења“). За нападе од врата до врата на хришћанска домаћинства, Керу екстремисти стигли су аутомобилима и, наоружани оружјем, мачетама, мачевима и копљима, тражили су и клали хришћане. Деца су била принуђена да гледају како  њихове родитеље свирепо убијају мачетама.

Регионална агенција је потврдила нападе у многим градовима, као што су: Арси Негеле, Зиваи, Шашемане, Гедеб Асаса, Кофеле, Додола, Адаба, Робе, Гоба, Бале Агарфа, Чиро, Харар, Дире Дава, Адама, Дера, Асела и Кемболче, па све до крајњег југоистока и истока земље.

Неки од милитаната из Керуа држали су у рукама спискове хришћана, а локалне власти, којима су често дириговали муслимани у регији Оромије, помагале су да пронађу појединце, посебно оне који су активни у Цркви.

На мети су били и оромски етнички хришћани. Једном оромском хришћанину је одрубљена глава, јер је одбио да се одрекне своје вере и скине конац око врата (који су многи етиопски хришћани носили у знак крштења). Његова удовица је рекла агенцији Барнабасу: „Нападачи су рекли да се само онај/она који се клања пред Алахом ради молитве сматра правим Оромом.“

Локални сведоци су рекли да је полиција стајала са стране и гледала како се одвијају убиства. Међутим, контакти су известили да су у Бале Агарфи неки хришћани спасени интервенцијом храбрих локалних муслимана који су ризиковали сопствени живот еда би их заштитили.

Екстремисти су спаљивали и уништавали пословне просторе и куће хришћана. Оштећења на имовини достижу милијарде долара, уништавали су и предузећа у власништву међународно познатог хришћанског спортисте Хајлеа Гебреселасија, у градовима Зиваи и Шашамахе.

Озбиљност злочина шокирала је тамошње сведоке који су износили извештаје о мучним призорима. У месту Дера сведок је описао како су убице оскрнавили лешеве „плешући, певајући и носећи исецкане делове тела оних које су заклали“. Други сведок је известио како су изударана тела старијег хришћанског пара, претучених до смрти, вучени улицама у Гедеб Асаси.

Хиљаде преживелих и трауматизованих побегло је да сачувају живот, и сирочад, а многи су склоњени у цркве и домове.

Етиопска влада је на неколико седмица суспендовала интернет у региону у покушају да смањи подстицање на насиље путем канала друштвених медија. Владине снаге безбедности споро су интервенисале како би зауставиле злочин који се упоређује са свевећим бројем убистава која су довела до геноцида у Руанди. Међутим, према регионалним извештајима, од тада је обављено хиљаде хапшења, укључујући локалне званичнике умешане у нападе.

Од 27. августа, контакти Варнаве кажу да се „циљани геноцид“ над хришћанима од стране екстремиста наставља на југу, југоистоку и истоку Адис Абебе. Етиопски хришћани  позивају забринуте читаоце и пријатеље да контактирају етиопску амбасаду и затраже хитну акцију да се зауставе зверства која су у овом тренутку у току у обласној држави Оромији.

Извор:christianpersecution.com (са енглеског Информативна служба СПЦ)