Етиопија: Каритас упозорава на најцрњу хуманитарну катастрофу

Каритас отпочиње кампању против глади: „Људи немају ничег у Етиопији“. – 18 милиоан људи очекује помоћ

Етиопија се сусреће с најцрњом сушом и глађу за последњих 30 година. „Људи овде немају буквално ничег. Без помоћи са стране не могу преживети,“ упозорава председник аустријског Каритаса Михаел Ландау, који је прошле недеље посетио ову источноафричку земљу и стекао слику о тамошљем драматичном стању. Ландау пледира на дугорочне мере „које ће омогућити људима да боље превладају сушу и тиме глад. Каритас ће цело лето водити кампању ради прикупљаља финансијске и материјалне помоћи овој земљи.

Од међународне заједнице се очекује да пошаље 1,4 милијарди долара, али од тога је „приспело мање од 50%“, истиче Ландау. Људи су потрошили и последње залихе и продали домаће животиње, „и ако сада оставимо кључ у брави, тамо прети хуманитарна катастрофа“.

У појединим деловима земље, истиче Ландау, суша је била катастрофалних размера. Циљ нам је не само хитна помоћ, него и „дугорочна перспектива“, као, рецимо, унапређење земљорадничких синдиката.

Услед климатског феномена познатог као Ел Нино кишне падавине су сасвим изостале, па око 18 милиона људи очекује помоћ у намирницама. Жетва је у земљи опала за 50 до 90 процената, а у неким областима уопште није изнела. Уз то је суша десетковала животињска грла, нарочито у централној Етиопији, али и у областима на истоку и југу земље.

Према Каритасу, око 5,8 милиона људи немају редовно снабдевање водом, док је у другим областима изобилна киша изазвала велике поплаве и тиме упрљала водне изворе. Долази до пролива, који су однели неке животе.

Услед суше ученици не похађају наставу: ученици не иду у школу ни по три дана недељно, јер помажу родитељима дома, као што је напорно довлачење и доношење воде. Већ преко 200 школа је затворено, пошто су се читаве породице одселиле са својом стоком.

Поред глади, Етиопија стоји пред још једним изазовом: више од 730.000 људи доселило  се претежно из суседних земаља: Јужног Судана,  Еритреје  и Сомалије, па је Етиопија земља с највећим бројем избеглица у региону.  Нарочито је сукоб у Јужном Судану изазвао долазак великог броја избеглица.
 

Извор: катпрес (с немачког Р.Ракић)