Етиопијски Архиепископ у посети Јерусалимској Патријаршији

У петак,  30. августа 2013. године, нови Архиепископ Етиопске Цркве у Јерусалиму, г. Данило Илма, посетио је Јерусалимску Патријаршију после преузимања ове дужности након избора његовог претходника Архиепископа Абе Матијаса за Патријарха етиопског. Новог Архиепископа етиопског примио је Његово Блаженство Патријарх јерусалимски Теофил у присуству отаца Светог Гроба. Током посете  разговарало се о древним везама између етиопског и грчког народа, почев  још од пре Христа, и истакнути су складни односи између Етиопске Цркве и Јерусалимске Патријаршије.

Саговорници су се дотакли и мирног суживота између Етиопљана и Грка у пределима Цркве Васкрсења Христовог и манастира Аврам, као и о спремности и могућностима Јерусалимске Патријаршије да помогне Етиопљанима при решавању одређених проблема у њиховом манастиру, познатом као Дабре Селтан, а који се налази на крову цркве Васкрсења Господњег.

Његово Блаженство је подарио етиопском Архиепископу енколпион од слоноваче (панагију) и крст, као и „Историју Јерусалимске Цркве“ од Хризостома Пападопулоса, пожелевши му мирну и плодну службу Архиепископа.

Извор: Јерусалимска Патријаршија