Етиопска Црква захтева извињење Италије

Истраживачки центар Махибере Кидусан организовао је у својим просторијама радионицу у знак сећања на победу код Адве на Ђурђевдан 1896. године. Два истраживача су имали презентације на теме које се односе на тај дан и изложили реферате под називом Инвазија фашистичке Италије и став папе Пија XI  Кесис др Микре Селасије Гебре Амануелa и Адва Зикре кение (Ге'ез Пеом у спомен на Адву)  Кесис Хаиле Ијесус Алебахева.

Ова два излагача су приказали ондашње стање у свету и у самој Етиопији у годинама које су претходиле битки код Адве 1896. године и италијанској одмазди током свих тих година инвазије. У одговору на понижења која су доживели у поразу код Адве, Италијани су вршили бруталну одмазду над народом Етиопије у наредним годинама окупације (1935-1941). Током италијанске окупације погубљено је на хиљаде свештеника у манастирима и десетине хиљада Етиопљана, а уз то је уништено много цркава, опљачкани су многи древни рукописи и однете многе ризнице из манастира и цркава.

Кесис др Микре Селасије Гебре Амануел је изложио позадину италијанске инвазије и њене последица. Истакао је приметно ћутање тадашњег папе Пија XI у вези са масакром у Етиопији. Oбјаснио je разлоге за ћутање папе Пија и рекао да је папа видеo инвазију као прилику да прошири католичку веру после потчињавања и колонизације Етиопије. Он је такође рекао да је страх од сукоба између Католичке Цркве и италијанске владе додатни чинилац за папино ћутање.

Међутим, до данас италијанска влада није понудила званично извињење и није платила никакву надокнаду за своје ратне злочине против човечности и огромног разарања које су Италијан и нанели Етиопији. Било би логично да италијанска влада и Ватикан упуте извињење и компензацију Етиопији и Етиопској Православној Цркви за сав хаос који су изазвали и починили злочине против човечности, већ према штети коју су нанели.

Други говорник, Кесис Хајле Ијесус Алебахев у свом раду је анализирао садржину Ге'ез песама насталих на неколико година пред битку код Адве и показао значај порука које су илустровале расположење тог времена, а уз то истичу значајну улогу Цркве и предака за победу код Адве кад су пружале моралну подршку народу.

Водитељ је истакао да победа код Адве коју су освојили наши преци није постигнута снагом етиопске војске или оружјем: -Не, она је остварена милошћу Божјом и ходатајством Светог Ђорђа. Тако, садашње и будуће генерације увек ће се сећати шта је значио патриотизам наших отаца и неће заборавити огромне жртве које су поднете како би заштитили нашу слободу и чине нас поносним. Ови нараштаји морају препознати значај Етиопије као симбола слободе у Африци.

Извор: Етиопска Православна Црква (превод Информативна служба СПЦ)