Етиопски католички бискупи упозоравају на грађански рат

Ethiopia conflict escalates as army sends more troops to Tigray regionВелика забринутост због владине војне офанзиве на државу Тиграј и крвавих инцидената у Оромији.

Адис Абеба, 7. новембра 2020 - У изјави о напетостима између централне владе и државе Тиграј католички бискупи ове источноафричке земље упозоравају на опасност од грађанског рата у Етиопији. Разлог за то је освајање војне базе од стране бивших војника из бивше регионалне владе Тиграја, након чега је етиопска влада прогласила ванредно стање у дотичној држави и наредила војну офанзиву. „Позивамо странке да мирно реше своја размимоилажења у духу поштовања, разумевања и узајамног поверења“, био је хитан апел бискупа.

Бискупи извештавају да су напетости у последње време ескалирале упркос свим напорима религијских великодосотјника и лидера грађанског  друштва да ублаже садашњи сукоб. Надају се и моле „да људи заједно раде на добру земље уз узајамно поштовање и дијалог“. Етиопија неће добити ништа ратом и убиствима, већ се креће ка "банкроту", који никоме неће користити. „Сви Етиопљани“ су зато позвани да „активно пруже свој допринос помирењу, јачају национално јединство и подржавају мир и безбедност“.

У Етиопији, поред напетости у Тиграју, постоје и друга места у којима је напето стање, попут савезне државе Оромије, где су били масакри етиопских православних хришћана, и државе Огадена, где сомалијски исламисти све више преузимају власт и малтретирају локалне хришћане. Етиопска Католичка Црква најоштрије осуђује расељавање и убијање невиних људи у различитим деловима земље: „Страшни масакри наше браће и сестара дубоко су растужили нашу Цркву“, кажу бискупи.

Представници Цркава апеловали су на католике у Етиопији и широм света да „помно прате ситуацију у нашој земљи и моле се за мир и помирење“. Сукоби у Етиопији драматично су порасли од федерализације некадашње централизоване земље - и у време Негуса и под комунистичком влашћу „Дерга“.

Монахиња: Тиграј је одсечен од спољног света

Једна римокатоличка монахиња, која ради у граду Адуја у Тиграју, такође  потврђује опасност ситуације, наводи се у извештају фондације "Про Ориенте". У земљи, коју повремено погађају сукоби, суша и сада куга скакаваца, војни сукоб у Тиграју представљао би озбиљну претњу становништву, рекла је монахиња. Ситуација такође тренутно постаје све  тежа, јер је централна влада прекинула путне и телекомуникационе везе са Тиграјем.

Сестра Ђирото ради у Адуји од 1994. године, када су локални политичари из града затражили помоћ, и од тада је овде са здравственим радницима подигла дом здравља, школу и фарме. Тренутно гради нови здравствени центар "Kidane Mehret" у Адуји уз подршку добротвора углавном из Италије - то је етиопско име Исусове мајке, „Вео милосрђа“ - који ће у завршној фази имати 200 кревета и биоће добродошао посебно деци, мајкама и сиромашнима. Прво крило је већ у функцији.

Патријархово саучешће

Московски патријарх Кирил упутио је писмо саучешћа етиопском православном (дохалкидонском) католикос-патријарху Матији I због крвопролића у округу Валега у Оромији и изразио је „велику забринутост“ због напада наоружаних екстремиста на мирне хришћане. Предстојатељ Руске Православне Цркве је казао да се моли за успостављање мира и јединства у „древној земљи Етиопији“. Генерални секретар Светског савета цркава Јоан Сауца претходно је на сличан начин осудио крвопролиће.

Извор: Катпрес (с немачког Р.Ракић)