Еврофест у Сиднеју

Еврофест у Сиднеју

Прошлог викенда, по ко зна који пут одржан је традиционални фестивал европске културе у Френчес Форесту (Frenches Forest) насељу на северу Сиднеја. Већина народа из Европе је била присутна са својим обичајима, ношњама, игром, песмом, а наравно и са храном и пићем. Немци, Аустријанци, Данци, Финци, Пољаци и многи други народи увек искористе овај фестивал за промоцију своје државе и пре свега своје културе. Фестивал је трајао два дана, 17. и 18. септембра.

Већ неколико година и парохија Светога Саве из Мона Вејла учествује на овом фестивалу.  Две фолклорне групе су наступале у суботу, а две у недељу. Такође, штанд са српском храном и пићем, које су припремили представници Црквене општине Свети Сава, био је убедљиво најпосећенији на фестивалу. Печено прасе на ражњу је била реклама којој се тих дана није могло лако одолети. 

Такође, домаћи српски сокови и минералне воде су привлачиле љубитеље природних пића. Ипак, највећу пажњу је привукао наш фолклор. Игра и песма, као и фолклорна ношња су као магнет привукли стотине посматрача ка бини где се играло.  На позив учитеља фолклора да и публика заигра на бини, одазвало се толико људи да је бина постала претесна за све.

Још једном српска заједница при парохији са северних плажа Сиднеја је показала велику слогу и пожртвованост при промовисању српске културе. Но, што је можда најважније, наша деца која су тамо учестовала су осетила да поседују кулутуру какву ретко ко има на овом свету.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска