Филм Деца Бесмртности приказан и у Тителу

Филм Деца Бесмртности приказан и у Тителу
Филм Деца Бесмртности приказан и у Тителу
Филм Деца Бесмртности приказан и у Тителу
Филм Деца Бесмртности приказан и у Тителу

У суботу, 28. јула 2012. године у 19 часова, у малој сали Скупштине Општине Тител, у сарадњи са Меморијалним друштвом Рација 1942 из Чуруга, Општином Тител, библиотеком из Титела, Архијерејско намесништво жабаљско и Црквена општина Тител одржали су промоцију филма о рацији у јужној бачкој под називом Деца бесмртности.

На почетку пројекције филма протојереј Остоја Нијемчевић је поздравном речју присутнима означио почетак у сваком смислу тужне вечери подсећања на надасве гнусан догађај који су извршиле мађарске фашистичке хорде на празник Светог Стефанa 1942. године у Тителу. Након тога је приказан филм.

После приказивања документарног филма о рацији, г. Драган Колак из тителске библиотеке веома надахнуто и сажето је говорио са поткрепљеном грађом живих сведока тителске рације на веома значајан и аутентичан начин о злочинима мађарске Хортијеве фашистичке клике која је 9. јануара 1942 године убијала све пред собом - жене, децу и старе... Идеја Архијерејског намесника жабаљског да се уз приказивање филма о рацији у сваком месту страдања говори о томе месту уз прикупљање што више података и грађе живих сведока заживела је у правом смислу овим предавањем г. Колака.

Протојереј Бранко Ћурчин из Новог Сада је говорио о значају сећања на жртве и њихове невино проливене крви која нас све обавезује пред Богом. После завршене пројекције и обраћања, отац Остоја је најавио следећу пројекцију у Жабљу.

протонамесник Милош Јевросимов

Извор: Епархија бачка