Филм "Друго крштење Русије“ приказан у Никшићу

Филм "Друго крштење Русије“ приказан у Никшићу
Филм "Друго крштење Русије“ приказан у Никшићу
Филм "Друго крштење Русије“ приказан у Никшићу
Филм "Друго крштење Русије“ приказан у Никшићу

У просторијама Друштва црногорско-руског пријатељства „Свети Ђорђе“ из Никшића, у четвртак 11. фебруара 2016. године, приказан је документарни филм „Друго крштење Русије“, чији је аутор Митрополит волоколамски Г. Иларион.

О овом филму, у којем учествују Патријарх московски и све Русије г. Кирил, предсједник Русије г. Владимир Путин, као и јерарси Православних Цркава, пред публиком у Никшићу, говорио је јереј Остоја Кнежевић, старјешина никшићког Саборног храма.

Филм је, према ријечима оца Остоје, највећим дијелом, везан за 1988. годину, за хиљадугодишњицу крштења Руса, која се и назива другим крштењем Русије. Послије дугих година бољшевичких репресија, Руска Црква са том годином добија један нови дахи почиње обнова духовног живота на пространству ондашњег Совјетског савеза, односно канонске територије Руске православне Цркве. Поводом тог јубилеја комунистичка власт враћа Цркви у имовину први манастир, Даниловски манастир у Москви, јер су у цијелој Руској Цркви, за вријеме бољшевизма, свега четири манастира остала у власништву Цркве.

"Овај филм говори, уопште, о историји Руске Цркве и руског народа тако да они који недовољно познају овај историјски период могу доста тога да науче. Филм говори о проливању царске крви, говори о свим оним вриједностима са којима Руси могу да се поносе, а у исто вријеме, то је филм који говори о покајању руског народа због великог гријеха, проливања крви помазаника Божјег цара императора Николаја II Романова и царске породице, многих светитеља, епископа, свештеника, хришћана који нијесу хтјели да се одрекну Христа и своје вјере по цијену живота“.

"Свјесни су Руси тог великог гријеха, који је преузео на себе народ, проливања царске крви и уопште проливања братске крви, али они успијевају данас да то мире, да буду свјесни тих околности и чињеница и тиме могу да буду добар примјер нама овдје, који, такође, имамо проблема братоубиства, оцеубиства и међусобног проливања крви, а избјегавамо да погледамо у очи проблему, без обзира ко је на правој, а ко на кривој страни. Ипак, треба да имамо довољно свијести да једни другима погледамо у очи и пређемо преко онога што и до дана данашњег оптерећује наше међусобне односе“, казао је свештеник Кнежевић.

Јереј Остоја Кнежевић је говорио и о аутору филма Митрополиту волоколамском г. Илариону, иначе познатом композитору, који је написао Литургију Светог Јована Златоустог, компоновао свеноћно Бденије и цјеловечерњи концерт "Страдање по Матеју“. Наступао је по многим свјетским метрополама, између осталог, и у Београду. На оксфордском Универзитету је докторирао теологију, а аутор је и многих књига из богословља и патрологије од којих је већи број преведен и на српски језик. Снимио је филмове о скоро свим помјесним Православним Црквама и о нашој помјесној Цркви, који се појавио на српском језику.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка