Филм Митрополита Илариона о Православљу у Грузији

Данас, 20. децембра 2014. на ТВ каналу „Русија – Култура“ приказан је документарни филм Митрополита волоколамског Илариона о Православљу у Грузији; режисер је Димитрије Мендељејев.

Филм приказује савремени живот Грузинске Православне Цркве и њену историју. Митрополит казује о храмовима и манастирима, о светињама ове Цркве, њеном поглавару – Свјатејшем и Блажењејшем Патријарху католикосу све Грузије Илији II, о томе како живе монаси и монахиње ове сестринске Цркве и др.

Мцхета, древна столица Иверије, која архитектонски доминира овим светим градом, налази се  у дубокој долини у сливу река Арагве и Куре, и сматра се  саборном црквом Светицховели, што значи „животворни ступ“. Храм је подигнут у 11. веку на месту где је била погребена света Сидонија заједно с хитоном (хаљином) Господњим. И данас се та саборна црква сматра једном од најглавнијих светиња Грузинске Цркве. Овде је доспела и света Нина, и на овом месту је њеним молитвама обављено крштење Грузије.

На филму је изложена многостолетна историја Грузинске Цркве. Нарочита пажња је указана подвижницима благочешћа 20. века, као што су преподобни Јован и Георгије Бетански. Аутор филма се радо подсећа на своје разговоре с преподобним Гаврилом (Ургебадзе) и светитељем схимитрополитом Зиновијем (Мажугој).

Филм  садржи и документа из ексклузивног интервјуа који је Митрополит Иларион водио с Католикосом-Патријархом све Грузије Илијом II.

Извор: Московска Патријаршија (превод Р.Ракић)