Филм о аутизму приказан у Вазнесењској цркви

У среду, 13.априла 2016. године, у Парохијском дому цркве Светог Вазнесења у Београду приказан је документарни филм о аутизму аутора јереја Жељка Гадовића. У филму учествују: Епископ аустријско-швајцарски Андреј Ћилерџић, проф. др Ненад Глумбић, мр Љиљана Ћировић, психолог Ирена Ванић, Татјана Николајевић, родитељ из Вршца, Душан Јањанин, родитељ из Београда.

Аутизам је неуроразвојни поремећај кога карактеришу значајна оштећења у области реципрочних социјалних интеракција и образаца комуникације, као и ограничен, стереотипан и репетитиван репертоар понашања, интересовања и активности. 

Црква у својој харитативној делатности треба да се укључи у формирању једног социјалног плана о бризи особа са аутизмом, тим пре што је аутизам јесте веома сложен, захтевнији од других облика тешкоћа у развоју, и наравно, да се више информишемо о аутизму, да се осмисли начин како да се пружи помоћ особама са аутизмом и њиховим породицама јер су они неотуђиви део Цркве Божје.

У Србији живи између две и три хиљаде особа са аутизмом али претпоставља се да је тај број знатно већи. Прецизних података нема, јер не постоји јединствена база података која би повезивала све референтне институције за дијагностику аутизма.