Финску Православну Цркву посетио Јерменски Патријарх

Финску Православну Цркву посетио Јерменски Патријарх
Финску Православну Цркву посетио Јерменски Патријарх
Финску Православну Цркву посетио Јерменски Патријарх
Финску Православну Цркву посетио Јерменски Патријарх

Његова Светост Карекин II, Врховни патријарх и Католикос свих Јермена, састао се са Архиепископом Карелије и све Финске Лавом, предстојатељем свете Финске Цркве. Након обиласка Православног црквеног центра и Музеја у граду Куопио, предстојатељи двеју Цркава присуствовали су богослужењу у Нововаламском манастиру.

Наглашавајући древне порекло Јерменске Апостолске Цркве и њен допринос  хришћанској породици, архиепископ Лав је истакао значај заједничке сарадње ових двеју Цркава у међухришћанском свету, захваљујући њиховим топлим и братским односима.

Католикос свих Јермена је изразио радост због прилике да поново, после 13 година, буде  у Богом благословеној земљи Финској са архиепископом Лавом и његовим благоверниим стадом.

У свом обраћању Његова Светост је, између осталог, казао: -Драга браћо и сестре у Христу, у току ових дана Великог поста Црква Христова се припрема за славно и победно Васкрсења нашег Господа. И док се налазимо на путовању ка Васкрсу, поново имамо прилику да заједно сазерцавамо о овој Богом благословеној земљи Финској, о хришћанском јединству и сведочењу љубави ... Током целе своје историје пуне страдања и мучеништва Јерменска Црква  је увек остваривала заповест о хришћанском јединству и братској љубави, и наглашавала хришћанско начело  јединства по најважнијим питањима, а пре свега у љубави.

-Сви смо као хришћани позвани на једну наду - да је спасење подарио Христос, а само кроз заједничку наду, веру и љубав можемо осетити болове и проблеме једни других, и само на тај начин можемо непрестано учествовати у победничком Васкрсењу задобијеном од Исуса Христа. Тренутно, рат и терористичке акције које изазивају екстремистичке исламске силе, изазвали су у свету страдања и бројне кризе. Савремена збивања траже удружене напоре и молитве свих верника, заједнички приступ при спречавању садашњих војних сукоба, сукоба на верској основи, као и друштвених промена које из њих произилазе, поручио је Католикос.

Његова Светост је нагласио да је кроз своју историју Јерменска Црква одувек сматрала своје учешће у очувању мирног саживота са другим народима, неговању толеранције и солидарности за најважније аспекте своје мисије. У том смислу, Његова Светост је указао на дијалог започет између Католикоса свих Јермена и духовног вође Азербејџана од првог дана сукоба у Горњем Карабаху и на предузете напоре у циљу мирног решења сукоба. Као народ који је доживео патње и бол рата, наша је жеља да се мир брзо успостави у свету, тако да не постоје ожаложћене удовице, сирочад, и мајке лишене својих синова и кћери, те да сви људи могу живети бедбедно, мирно и срећно. Нека свемилостиви Бог благослови Републику Финску и гостољубиви  народ ове земље и подари им трајан мир и напредак, изјавио је Његова Светост Карекин II.

У наставку је Његову Светост Каотликос и његову пратњу заједно са Архипископом финским примио архимандрит Сергије, игуман манастира Новог Валаама.

Дана 22. марта 2017. Његова Светост и пратња су упознати са свакодневним животом манастира, као и са културним и другим програмима који се одвијају под његовим окриљем.

У поподневним сатима Његова Светост је посетио Одсек православног богословља при Богословском факултету на Универзитету Источне Финске у граду Јенсу, где је Његова Светост одржао краће предавање на тему Да ли постоји специфичан јерменски приступ исламском свету? У свом излагању је Његова Светост првенствено говорио о мирном саживоту и примерима отвореног дијалога с муслиманима, као и о ранијим искуствима јерменског народа и Јерменске Апостолске Цркве у интеракцији са муслиманским светом. Његова Светост је одговарао на питања студената. Говору су присуствовали и Архипеископ карелијски и све Финске Лав, професори и студенти  Богословског факултета.

У наставку је висока делегација, у пратњи Архиепископа и Лава финске православне делегације, отпутовала на градски аеродром у Јенсу, а одатле за Москву и даље за Мајку столицу Светог Ечмиадзина.

Извор: ОСР (превод Информативна служба СПЦ, Р.Р.)