Прва генерација студената дипломирала је у Школи византијскoг појања у Албанији

Школа византијског појања представља  дивну стварност. Она није само васкрсавање хиљадугодишње традиције, него је и квалитативни корак у припремању појаца са ширим знањем византијског појања, као и музике уопште. Недеља, 16. новембар, била је историјски дан, јер је дипломирала прва генерација професионалних појаца.

Свечаношћу је руководио директор ове школе, Архиепископ Анастасије, у Саборном храму Васкрсења Христовог у Тирани на крају Божанске Литургије, а у присуству архијереја, свештенства, студената, наставника и великог броја верника.

Његово Блаженство је овим поводом казао: „У сарадњи са својим сатрудницима годинама смо настојали да увећамо број квалификованих појаца, не само у Тирани, него и широм Албаније. Овом приликом желим да заблагодарим и нашим хоровима по црквама из чије средине су одабрани најбољи кандидати  за ову академију појаца. Из разлога што хор у цркви символизује глас народа, ми преко његових чланова  истинскије доживљавамо Божанску Литургију,“ казао је, између осталог, Архиепископ др Анастасије (Јанулатос, поглавар Аутокефалне Албанске Православне Цркве.

Иначе, њих шест студената добили су дипломе у свечаној атмосфери.

Извор: ОCP