Ф.М.Достојевски - зборник текстова, ново издање Епархије далматинскe

ПРЕДГОВОР - После наше недавне посете Русији и сусрета са том великом и светом земљом, дошли смо на идеју, да у оквиру наше издавачке делатности објавимо овај Зборник текстова посвећен великом руском књижевнику и пророку Фјодору Михајловичу Достојевском. Жеља нам је да преко Достојевског, а поготово кроз одломке из његових дела подсетимо наше читаоце на лик «руског Христа» и лепоту оличену у херојима његових романа, која ће по речима самог Достојевског «победити свет.»

Достојевски је синоним како руске књижевности тако и руске мисли уопште, али и свечовечанске философије. Чини нам се да данас у свету не постоји иоле образован човек, који се у неком тренутку свог живота није сусрео са Достојевским и са његовим делом. Ава Јустин Ћелијски је говорио да је Достојевски његов учитељ и његов мучитељ.

Достојевски је за неке постао и остао учитељ, али за друге, на жалост, само мучитељ, управо због тога јер се у својим делима није либио да проговори о најдубљим тајнама света и човека, а то је оно што распиње и вапије за одговором.

По нашем православном предању васкрсења и не бива без смрти, па верујемо да и наше савремено бављење Достојевским и учење од њега има за циљ да нас приведе благом и васкрслом лику Христовом - који је скривен у делима Достојевског, али га она на тајанствен начин и откривају.

Ми се молитвено надамо, да ће објављивање овога малог Зборника допринети нашим читаоцима, а посебно младима да се сусретну и обогате Достојевским, како би преобразили своју душу лепотом и богатством његовог књижевног дела.

Нека би ово издање истовремено и било наше најскромније уздарје за све што нам је кроз своја дела подарио велики Достојевски, јер нам је у њима открио и дочарао неувењиву лепоту и славу свете Русије.

Епископ далматински Фотије

Шибеник, 26. 03. 2009.

Извор: Епархија далматинска