Фонд библиотеке Саборног храма у Нишу

У уторак, 13. децембра у Народној библиотеци Стеван Сремац у Нишу представљена је новообјављена монографија Фонд библиотеке Саборног храма у Нишу, ауторке Јоване Славковић, у издању управе Саборног храма Силаска Светога Духа у Нишу и Народне библиотеке. Књига садржи преглед више хиљада наслова монографских и серијских публикација, као и друге грађе која се налази у овом историјски значајном библиотечком фонду. Обрада фонда трајала је више месеци, на основу потписаног меморандума о сарадњи управе Саборног храма и нишке Народне библиотеке.

Протојереј ставрофор Бранислав Цинцаревић, старешина Саборног храма у Нишу, истакао је да писана реч значи сведочанство о постојању многих генерација пре нас, које је овом приликом први пут публиковано и изнето на светлост дана. Рад на овој обради део је свестране обнове коју је Управа Нишког саборног храма предузела у сусрет предстојећем јубилеју две стотине година од почетка његове изградње. Књиге из овог фонда пролазиле су кроз све сциле и харибде кроз које је прошао и овај град, а њихови наслови нестајали су без трага у временима ропства, ратова, поплава, пожара и других невоља.

Протојереј ставрофор Цинцаревић исказао је захвалност Епископу рашко-призренском г. Теодосију, администратору Епархије нишке, на благослову за потписивање меморандума о сарадњи са нишком библиотеком, на основу које је први пут у овом граду, када се ради о књигама у поседу Цркве, записано наше историјско памћење.

Свечаност поводом ове промоције отпочела је композицијама које је извело Црквено певачко друштво Бранко. Модераторка трибине гђа Емилија Радмиловић нагласила је да библиотека не настаје на основу бројности књига, већ да књигу умножава онај који је чита. У надахнутој уводној речи она је подсетила да се корени српској библиотекарства налазе управо у старим фондовима црквене грађе. Своју реч о драгоцености сарадње дала је и управница библиотеке Соња Шуковић, а о значају читања у духовном животу људи говорио је Ивица Живковић, уредник медијско-информативне службе ''Глас'' Епархије нишке.

Ауторка Јована Славковић је скромно и са пуно интегритета назвала свој труд иницијалним радом и првим кораком на потпуној обради ове грађе, која тек предстоји. Она је изразила жељу да то буде подстрек за даље уређивање и богаћење не само ове већ и других црквених библиотека у нашем граду и Епархији нишкој.

Извор: Епархија нишка