Фонд Светог Андреја Првозваног у Српској Патријаршији

Фонд Светог Андреја Првозваног у Српској Патријаршији
Фонд Светог Андреја Првозваног у Српској Патријаршији
Фонд Светог Андреја Првозваног у Српској Патријаршији
Фонд Светог Андреја Првозваног у Српској Патријаршији

Делегацију Центра Националне Славе Русије и Фонда Андреја Провозваног у име Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја примио је у Патријаршији српској 25. јуна 2014. године Његово Преосвештенство новоизабрани Епископ аустријско-швајцарски господин Андреј.

Циљ посете био је да се Његова Светост обавести о досадашњем току активности ове две организације на Пројекту међународне конференције «Први светски рат и модеран свет: актуелна агенда за човечанство», посвећене обележавању стогодишњице почетка Првог светског рата, као и пратећих програма: откривање спомен обележја на калемегданској тврђави руским и српским војницима и официрима палих за ослобођење Србије у Првом светском рату и приређивање свечаног програма у Сава Центру, у периоду од 17-18. септембра 2014.

Делегацију су чинили:

  • Заљина Медојева, подпредседник Центра националне славе Русије и Фонда Андреја Првозваног
  • Наталија Дубињина, подпредседник Сверуске организације женских предузетница
  • Валериј Знојев, заменик подпредседника Центра националне славе Русије и Фонда Андреја Првозваног
  • Сергеј Чичењев, руководилац сектора развоја регионалних веза Северо-Западног одељења Центра националне славе Русије и Фонда Андреја Првозваног
  • Бранко Вукомановић, координатор Пројекта Центра националне славе Русије и Фонда Андреја Првозваног у Београду и
  • Антун Антанасијевич, представник Руског дома у Београду

Именована делегација се захвалила Његовој Светости на благослову и подршци Пројекту и пренела поздраве и позив господина Владимира Јакуњина, председника Центра националне славе Русије и Фонда Андреја Првозваног Његовој Светости Патријарху Иринеју и представницима Српске Православне Цркве за учешће на планираној конференцији и пратећим свечаностима.

Том приликом, гости су представили програм конференције и идејно решење спомен обележја које ће бити постављено и свечано откривено на Калемегдану – крсно знамење са скулптуром Светог Великомученика Георгија Победоносца у средини, Светитеља који штити братски руски и српски народ.

Епископ Андреј је пренео гостима срдачне поздраве Патријарха Иринеја, заложивши се за учвршћивање српско-руских односа и јачање међусобне сарадње сестринских Цркава. Потврђено је учешће представника Српске Православне Цркве и упућена добродошлица представницима Руске Православне Сркве за заједничу службу и чин освећења спомен обележја које ће се поставити у част пострадалим херојима Великог рата, саборцима из редова наша два народа који су несебично положили своје животе за Крст часни и слободу златну.

Изражено је обострано задовољство досадашњим припремама организације Пројекта и договорена будућа координација на даљим активностима.