Фондација Ана и Владе Дивац: Захвалност донаторима на поверењу и дарежљивости

2,3 милиона долара помоћи за 100.000 људи у 2015. години. Кров над главом за више од 600 људи, подршка за посао за 500 људи, 26 објеката за децу, 140 омладинских иницијатива и преко 50 тона хуманитарне помоћи за избеглице са Блиског истока.

У 2015. години, Фондација Ана и Владе Дивац била је усмерена је на унапређење услова у школским, предшколским и спортским објектима, стамбено збрињавање избеглих и расељених лица са простора бивше Југославије, економско оснаживање и помоћ у самозапошљавању најрањивијих друштвених група, унапређење положаја младих, помоћ у обнови поплављених подручја и на пружање хуманитарне помоћи избеглицама са Блиског истока. Захваљујући подршци великог броја донатора, Фондација је у 2015. години, помогла 100.000 људи кроз хуманитарне и развојне пројекте у укупној вредности од 2,3 милиона долара.

Стамбено је збринуто више од 600 људи, избеглица из Хрватске, Босне и Херцеговине, Косова и Метохије кроз изградњу монтажних кућа или станова за социјално становање и људи чије куће су биле оштећене у поплавама 2014. године. Тим Фондације радио је на економском оснаживању најугроженијих друштвених група, а посебно омладине и самохраних родитеља и породица чија су домаћинства и газдинства претрпела штету у поплавама. 500 људи је захваљујући подршци Фондације започело, развило или обновилио сопствени посао или пољопривредну производњу.

Захваљујући донаторима, Фондација је обнављала и опремала објекте за најмлађе, па је у протеклој години, обновила и опремила 26 вртића, школа и спортских сала. У циљу унапређења положаја младих и њиховог већег укључивања у локалну заједницу, у оквиру пројекта Дивац омладински фондови у овој години подржано је 140 омладинских пројеката у 11 партнерских општина у Србији.

Од летос, од ескалације избегличке кризе, Фондација Ана и Владе Дивац је захваљујући донаторима обезбедила и поделила преко 50 тона хуманитарне помоћи (хране, одеће, лекова, ћебади, кабаница, врећа за спавање) за преко 30.000 избеглица које су прошле кроз нашу земљу кроз Димитровград, Београд и Шид на путу ка ЕУ. Уз ову директну хуманитарну помоћ, Фондација је обезбедила инфраструктуру за обављање педијатријских прегледа, пружање основне медицинске помоћи и дистрибуцију хуманитарне помоћи на овим транзитним тачкама, а вредност досадашње помоћи је скоро 400.000 евра.

Фондација захваљује свим партнерима и донаторима на поверењу и подршци досадашњим акцијама, које су помогле онима којима је у протеклој години било најпотребније.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска