Фото-конкурс о уништавању православних споменика

Интерпарламентарна скупштина православља (ИСП) организује међународни фото-конкурс на тему "Уништавање споменика хришћанског Истока" и позива све заинтересоване да учествују у њему.

Интерпарламентарна скупштина је организација која постоји 22 године и окупља посланике из 28 православних држава, укључујући и Србију. Конкурс је посвећен споменицима православне и источне хришћанске традиције, који представљају најважнији део светске културне баштине, а који су изложени уништавању од стране људи, или пропадају због немара и протока времена.

Како је саопштено из Скупштине Србије, конкурс фотографије, други по реду, организује се на иницијативу Комисије ИСП за културу, у оквиру прославе 2016. године, као године пријатељства народа Грчке и Русије и у сарадњи са сајтом www.eiao.orthphoto.net.

На челу Комисије за културу ИСП је Александар Чотрић, народни посланик Скупштине Србије, који позива све фотографе из Србије и региона, професионалце, или аматере, да пошаљу своје радове до 5. децембра 2015. године и тако конкуришу за прве три награде. Победничка фотографија понеће признање Гран при и биће награђена са 1.500 евра. Друга награда износи хиљаду евра, а трећа 500 евра.Чотрић указује да је посебно важно да на овом међународном фото-конкурсу буду изложене фотографије о уништавању и оштећењу српских православних храмова на Косову и Метохији, БиХ и Хрватској, како би међународна јавност била обавештена о деструкцији српског православног културног и духовног наслеђа. Победницима Конкурса признања ће бити уручена на Годишњој скупштини Интерпарламентарне скупштине православља, која ће крајем јуна идуће године бити одржана у грчком граду Солуну. Више информација заинтересовани могу да пронађу на

  • веб-страници фото-конкурса (званичној страници ИСП) - http://www.eiao.orthphoto.net/index.html 
  • феjсбук страници : https://www.facebook.com/pages/Destruction-of-monuments-of-Eastern-Ćristianity/388712904647887

Извор: Светосавско звонце, www.zvonce.spc.rs