Француски великодостојници позивају на „етику солидарности“

Историјска екуменска васкршња порука емитована на француској националној телевизији охрабрује људе да усвоје „етику солидарности, милосрђа и јединства“ док раде на заустављању ширења вируса корона.

Католички, православни и протестантски сапредседавајући Савета хришћанских Цркава Француске  први пут су упутили поруку након што су цркве остале затворене у целој земљи. 

Француска је у затвору од 17. марта 2020. због вируса, отказани су састанци, окупљања и богослужења, а људима је дозвољено да напусте своје домове из само неколико строго наведених разлога.

„Ове године се не можемо окупити да прославимо Васкрс“, рекли су сапредседавајући у својој поруци. „Ипак, наша перспектива није „безизлазна“ у  овој здравственој  кризи, нити смо се повукли у себе. Усред овог искушења ми заједно проповедамо наду.“

Похвалили су „храброст и преданост лекара и медицинских сестара, особља болница, старачких домова, као и научника и истраживача“.

Основан 1987. године, Савет хришћанских Цркава Француске окупља црквене великодостојнике из више француских Цркава. Три сспредседавајућа су преч.  Франсоа Клевороли, председник Француске протестантске федерације; митрополит Емануел, председник Конференције православних епископа Француске; и надбискуп Ерик де Мулинс-Бофор, председник Француске (римокатоличке) бискупске конференције.

„Наше мисли и молитве упућују се онима који су болесни, као и свима који су изгубили чланове својих породица и најмилије“, наводе у својој поруци.

„У ово време друштвеног дистанцирања охрабрујемо све чланове наших Цркава да наставе стварати опипљиве знаке заједништва, етику солидарности, милосрђа и јединства“, рекли су они.

Извор: Orthodoxtimes.com (са енглеског Информативна служба СПЦ)