Фрушка горо, Богу нек је слава!

Свети Кирик и Јулита (28. јул), летња слава Манастира Бешеново биће обележена светом архијерејском литургијом која почиње у 9 часова, а коју ће служити Владика сремски г. Василије уз саслужење монаштва и свештенства Епархије сремске. По завршетку литургије око 11.30 биће одржано "песничко слово" испод старих липа и проглашени победници на овогодишњем, сада већ традиционалном песничком конкурсу „Бешеновска приношења“, чија је овогодишња тема била: „Фрушка горо, Богу нек је слава!“

Жири поетског конкурса „Бешеновска приношења“, једногласно је одлучио да прву награду у конкуренцији 140 песника из Србије и расејања додели Владимиру Јовићу из Коцељеве за песму „Похвално слово Фрушкој гори“. Конкурс је расписао фрушкогорски манастир Бешеново чија је обнова, уз медијску подршку „ Вечерњих Новости“ у току, а друга и трећа награда су, такође једногласно, додељене Јасни Арбанас из Шашинаца за песму „Манастир Бешеново“ и Миленку Бобићу из Бешенова за песму „Фрушком гором тамјан мири“.

Жири у којем су били песник Благоје Баковић, прологодишња победница Јованка Новковић Перге и игуман Бешенова, архимандрит Арсеније Матић, одлучио је да додели и четири похвале. Оне су припале Бошку Ломовићу из Горњег Милановца за песму „Псалам за Фрушку“, Зорки Чордашевић из Франкфурта за песму „Фрушкогорски бисери“, Горјани Ани Дабић из Шуљма за песму „Снага вере“ и, најзад, Весни Бобић из Бешенова за песму „Света Фрушка гора“.

На овогодишњем конкурсу учествовали су песници из свих крајева света, од Америке, Аустралије и Немачке до Јапана, Швајцарске и Данске. Највише их је из Србије и окружења: Хрватске, Српске, Црне Горе, Македоније, Бугарске. На прошлогодишњем конкурсу пријавило се 40 песника, а ове године чак 140 што доказује да иако "Бешеновска приношења" постоје тек две године израстају у једно од највећих стецишта православног песништва у Србији. Манастир ће тог дана походити и мошти светих Бранковића, оснивача већине фрушкогорских манастира , а у 15.30 биће испраћена на своје следеће одредиште.