Генерал Бридлав посетио манастире Пећку Патријаршију и Високе Дечане

Врховни командант НАТО снага у Европи (SACEUR) Генерал авијације Фил Бридлав (Phil Breedlove) посетио је 7. августа 2013. године, у пратњи команданта КФОР-а генерала Волкера Халбауера и представника италијанског и америчког КФОР-а, манастире Пећку Патријаршију и Високе Дечане.

У манастиру Пећка Патријаршија генерала Бридлава примио је, са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, Епископ рашко-призренски Теодосије. Владика Теодосије, као епархијски архијереј и члан Светог Архијерејског Синода, упознао је америчког генерала са проблемима са којима се суочава наша Црква и нагласио потребу да снаге КФОР-а остану на терену што је дуже могуће и обезбеде сигурност за српске светиње и народ у енклавама.

Након посете Пећкој Патријаршији, врховни командант НАТО савеза за Европу са сарадницима посетио је и манастир Високи Дечани, где га је дочекао и са њим разговарао игуман манастира архимандрит Сава.

Снаге КФОР-а још обезбеђују манастир Високи Дечани, док је заштита Пећке Патријаршије тренутно у режиму координисане заштите КФОР-а и Косовске полиције.

Извор: Епархија рашко-призренска