Генерални директор осуђује напад на објекат светске културне баштине - Унеско у Дечанима, на Косову

Генерални директор УНЕСКО, Коициро Матсура, данас је осудио ракетни напад који је извршен прошле недеље на манастир Дечани и изразио дугорочну подршку УНЕСКО како би се обезбедило очување ове грађевине. Овај манастир је део ансамбла Средњовековни споменици Косова, које је уписано у листу Светске културне баштине 2004 и стављено на листу Угрожене светске баштине 2006. године.

„Осуђујем овај напад на манастир Дечани", изјавио је Генерални директор. „УНЕСКО и читава међународна заједница признали су универзалну вредност овог споменика када је он уписан у листу светске културне баштине. Ми у УНЕСКО остајемо привржени намери да наставимо започети посао који ће обезбедити очување културне баштине на Косову и стога апелујем на лидере свих косовских заједница да покажу уздржаност у вези наслеђа које је драгоцено за све нас".

Овај манастир - највећа средњовековна црква у југоисточној Европи, која поседује изузетно богате византијске фреске и романичке скулптуре, била је мета напада неколико пута од краја 1990тих година. Први извештаји указују да је објекат из 14 века претрпео само мању штету у прошлонедељном нападу. Нико од монаха који живе у манастиру није повређен.

Након напада у марту 2004. год., Генерални директор УНЕСКО послао је експертску мисију да процени штету на културној баштини на Косову. Г. Матсура је такође сазвао донаторску конференцију уз подршку Генералног секретара Уједињених нација, Председника Србије и управе привремене Мисије УН на Косову (УНМИК). Прикупљена су три милиона (америчких) долара за радове на обнови низа културних и верских објеката који чине културно наслеђе на Косову.

Извор: www.kosovo.net