Геноцид над православних хришћанима и мањинама у Етиопији

Поједини извештаји из Етиопије говоре о томе да су неке радикалне Оромо групе поново у акцији тако што убијају све које не припадају оромској етничкој групи.

Све је почело са убиством популарног оромског музичара Хакалуа Хундеса раније ове недеље. Његово убиство је развило терор на све етничке заједнице које нису Оромо, од стране тамошњих  радикалних група. Полиција је привела неколико људи као одговор на убиство.

Према извештају са терена, „ово су били најстрашнији дани за хришћане у области Оромо. У тој области постоје различите фракције. Неке су етнонационалистичке, а други религијске. Већина оних који су убијени на бруталан начин (обезглављени и осакаћени) јесу православни хришћанин етничке националности Амхара. Остале мете били су припадници Гураге, Волаита, Тигреанс и Гамо етничких заједница. На месту несреће нису биле полицијске снаге. Убице су били наоружани ножевима и пушкама. Нико их није зауставио нити се умешао. Тек после масакра распоређени су владини војници.“

У недавном извештају који је објавио borkena.com (где се налазио Махибере Кидусан), архиепископ Абуне Енох, на челу Епархије Западни Арси (у области Оромо) изјавио је да су православни хришћани циљно нападнути и убијани. Напад није био тек етнички заснован, али је тако представљено. Унапред планирани напад радикала усмртио је више од 239 православних хришћана.

Више од 3.362 православних хришћана је расељено. Многе школе, клинике, предузетнички подухвати, аутомобили православних хришћана такође су уништени, рекао је архиепископ Енох.

Радикални Оромо исламиста Јавар Мохамед и његова банда тероришу не-оромске заједнице, посебно православне хришћане. Међутим, државне власти су ухапсиле Јавара Мохамеда и друге угледне оромске националисте. Међутим, дијаспора Оромо води кампању против хапшења.

Године 2019. опромске групе фанатика напале су и убиле велики број припадника неоромских заједница и срушиле више од 30 православних цркава и установа.

Извор: ОСР (са енглеског Информативна служба СПЦ)