Германски Херкулес

Линдал Ропер: «Лутер. Човек Мартин Лутер. Биографија» -Lyndal Roper: Luther. Der Mensch Martin Luther. Die Biographie; S. Fischer Verlag, Frankfurt a. M. 2016

Реномирана оксфoрдска историчарка Линдал Ропер, рођена у Аустралији, једна од експерата за немачку историграфију 16. века, представља у својој књизи ”Човек Мартин Лутер” једну сасвим нову слику славног теолога, дубоку и емпатичну биографију, која нам личност реформатора увеличавајући изоштрава и приближава успешније но икоја друга. Она нам показује какав је заиста био велики реформатор, који је свет ”ишчашио из зглоба” да се послужимо овом Шекспировом фразом.

Линдал Ропер је настојала да разуме целокупну личност, Лутеров унутрашњи свет и његов однос према пријатељима. Зато је она не само Лутерове списе и писма потанко студирала, већ једну равну деценију капала по архивима у Витенбергу, Мансфелду, Лајпцигу, Ајзенаху и студирала и евалуирала небројене документе о Лутеру и његовом окружењу. Она описује Лутера као човека од крви и меса који је обема ногама стајао на земљи. За Лутера је телесност/чулност била саставни део човековог бића, те је настојао да тело ослободи печата греха. Његова вера у јединство тела и душе води ка језгру његове теологије која је водила једној од великих контраверзи у хришћанству: Лутерова чврсто уверење да је Христос у Евхаристији телесно присутан (Realpräsenz). Тек кроз представљање Лутеровог развоја постаће јасно како је и зашто дошло до Реформације. Ова књига је велико читалачко задовољство.

Германски Херкулес

Давид проти Голијата? Не, Лутер није себе видео као Давида, када је из Витенберга свет окренуо са ногу на главу и провоцирао на дуел римског папу и целокупни клир Римокатоличке Цркве. Своме пријатељу Јохану Лангу је писао, он се осећа као Херкулес у борби са стоглавом хидром. Тек што је монструму отсекао једну главу, израстале су нове и из њих нове. Његови опоненти су до изнемоглости писали памфлете против њега.

Један дрворез Ханса Холбајна Млађег приказује га као Hercules(а) Germanicus(а), који своје противнике буздованом млати. Нема сумње, његова реторика је била једна врста оружја и то ефикасног, пре дрвена мочуга, но Давидова праћка.

По свим уобичајеним критеријума Мартин Лутер је био, вели ауторка, необичајен човек: ”Лутерова неуобичајена храброст, његова решеност да све ризикује и његова способност, да Божију  Благодат прихвати као поклон, коју није заслужио, иду у најпривлачније особине његове личности”, вели Линдал Ропер на крају своје грандиозне Лутерове биографије којаописује и анлаизира Лутеров пут in toto од колевке до гроба.

Роперова Лутероба биографија је сушта супротност било какве агиографске идеализације реформатора. Историчарка описује Лутера као човека из немачке провиниције, који о генуином бићу демократије ништа не зна, који сматра да је власт само привилегија властеле и који не склапа никакве алијансе. Дакле, у једну реч, неко ко делује праволинијски, односно који није по природи систематичар.

Лутер је представљен као неко ко се непресатно удубљује у молитву, неко ко више сати дневно проводи у молитви.

Али он је неко ко зна и да јавно мрзи. Позната је његова мржња Јевреја. Роперт се не устручава да о овоме одвартном антисемитском ресантиману кроз реторичке ексцесе (лексику екскремената) најдиректније извести и то жигоше. Роперт пише да таква мера антисемитизма превазилази све оквире који су се могли очекивати. Он је желео, вели ауторка, да буде већи Јеврејин, и да себе види међу изабраним. ”То је негативна линија у традицији протестантизма”, резонује ауторка која је и сама ћерка једног аустралијског пастора.

Много ђавола, много мржње и директне чулности, али и извесности спасења у Христу, на Крсту страдајућег Спаситеља који себе даје за спасење света. Вера за Лутера остаје постојана борба.

Ова књига је унеколико non plus ultra модерног биографизмареформатора, интересантно, провокативно и оригинално написана књига из које се много може разумети и научити о овом германском Херкулесу да останемо при овој Холбајновој карактеризацији.

Протопрезвитер Зоран Андрић, Минхен