Гимназија у Брчком: Пројекат Р. Српске, Дистрикта и Цркве

Нова елитна класична Гимназија Српске Православне Цркве требало би да почне да ради почетком наредне школске године у Брчком.

Ово су усагласили градоначелник Дистрикта г. Синиша Милић, министар просвете и културе Републике Српске г. Дане Малешевић и Владика зворничко-тузлански г. Фотије. Гимназија ће бити регионална и због тога је планирана и изградња дома за ученике.

Наредних дана биће формирана радна група која би, што пре, требало да сачини неопходну докуменатцију за регистрацију Гимназије у Брчком. Поред Владе Републике Српске која би била носилац пројекта, њен рад морала би да одобри Влада Дистрикта. Школа би била отворена за свакога ко жели да у њој стиче знања.

-Наравно та школа је отворена за све ђаке без обзира на националну, вјерску опредијељеност, идемо корак по корак у том правцу, циљ нам је да до 2019. године припремимо све за упис ђака, напомиње г. Синиша Милић, градоначелник Брчког.

С обзиром да Српска Православна Црква у Брчком има нове просторије на подручју Илићке, отварање такве школе је значајно да Срби у Српској, БиХ и Дистрикту буду јединствени. Српска Православна Црква је у историји увек, па и сада, образовању посвећивала велики значај.

-Али да то буде једна елитна школа у позитивном смислу, да буде нешто што ће да обогати Републику Српску и просвјету у Српској, да Црква буде у позитивном смислу укључена, поручио је владика Фотије.

Још није договорено где би ученици из регије који желе похађати ову школу становали, али би и то у наредном периоду требало бити решено.

-Циљ нам је да такви ученици који оду негдје студирати, да се врате у Дистрикт и Републику Српску, и да допринесу развоју и Српске и Дистрикта, а не да наставимо школовање оних најбољих да би отишли негдје у свијет, поручио је Малешевић. -Сваки ученик који заврши ову Гимназију, моћи ће да студира гдје жели у свијету и никаквих препрека неће бити, додао је министар.

Извор: Епархија зворничко-тузланска, РТРС, фото: РТВХИТ