Гладује сваки седми човек на планети

Постојећи прехрамбени системи нису решили проблем глади на планети, али подстичу начин исхране који доводи до вишка килограма и гојазности, због које у свету умире више људи него од неухрањености, истиче се у извештају специјалног известиоца Организације Уједињених Нација за питања о праву на храну Оливија де Шутера.

Извештај је, како преноси информативни центар Уједињених Нација, достављен на разматрање делегатима 19. седнице Савета за људска права, који ће почети са радом идуће недеље у Женеви. У извештају се истиче да је потхрањеност широко распрострањена у свету, где гладује сваки седми становник. Око 34 %, 186 милиона деце у земљама у развоју је физички неразвијено што је последица хроничне неухрањености.

Са друге стране, више од милијарду људи у свету има вишак килограма, а најмање 300 милиона пати од гојазности, пренела је руска агенција Финмаркет.

Од вишка килограма и гојазности сваке године умире 2,8 милиона људи у свету. У Сједињеним Америчким Државама животни век данашње деце би могао да буди краћи него њихових родитеља. Од гојазности и вишка килограма пати више од 50 одсто становништа 19 од 34 земаља чланица Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД).

Посебно се истиче да гојазност и болести изазване нездравим начином исхране не погађају више само становнике богатих земаља.

Извор: Танјуг