Гламочани код епископа Атанасија

У четвртак, 20. марта 2014. године, у Епископији у Босанском Петровцу Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије примио је др Дмитра Травара, начелника Клинике за болести уха, грла и носа КБЦ Бања Лука, и г. Маринка Убовића из Бања Луке, родом из Стекероваца код Гламоча.

Током разговора г. Травар и г. Убовић упознали су епископа Атанасија са историјом изградње храма Светих равноапостолних цара Констанстина и царице Јелене у Стекеровцима, његовом завршетку и освећењу које је било 4. августа 2013. године. Домаћин и гости су разговарали о стању села Стекероваца, бројем домаћинстава, старосном доби житеља села које броји око 40 кућа, тренутном ситуацијом и проблемима са којима се суочавају становници гламочких села, а највећи је усамљеност код старијих и незапосленост код млађих, од чега нису поштеђена и готово сва села Босанске Крајине. Епископ Атанасије и гости су разменули мишљења како да се становницима тих села помогне, да истрају и да се подигне дух.

Познато је да је Гламочка висораван са својим селима изњедрила бројне значајније људе који су завршили високе школе, факултете. Данас многи од њих, као доктори и професори факултета живећи и радећи у већим градовима Републике Српске и Србије, удружују се и помажу свој крај колико могу.

Разговору присуствовао и епархијски секретар пречасни јереј Здравко Богојевић.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка