Годишњи концерт ПКУД Гусле у Мостару

Годишњи концерт ПКУД Гусле у Мостару
Годишњи концерт ПКУД Гусле у Мостару
Годишњи концерт ПКУД Гусле у Мостару
Годишњи концерт ПКУД Гусле у Мостару

“Мала сцена” Хрватског народног казалишта у Мостару била је премала да у суботу вече прими све посјетиоце који су дошли да уживају у првом годишњем концерту, који је под називом “Вече фолклора”, организовало Српско пјевачко и културно – умјетничко друштво Гусле.

Игре из Лесковца, Понишавља, Баната, Мачве и Златиборске двојнице биле су дио богатог културно – умјетничког репертоара који је одушевљена публика награђивала громогласним аплаузима. Не мање запажен наступ имале су и чланице етно групе “Свети Димитрије” из Невесиња, које су отпјевале сплет изворних пјесама.

Да једна слика вриједи више од хиљаду ријечи показала је живописна видео презентација о СПКУД Гусле, која вјерно осликава напоре чланова овог друштва у очувању српске фолклорне и културне традиције кроз вијекове. Занимљиви слајдови показали су како је изгледала славна прошлост, гдје се Гусле налазе данас и са каквим надама и стремљењем иду ка будућности.
Катарина Антељ, једна од најмлађих чланица СПКУД Гусле изврсним рецитацијама пјесама “Остајте овдје”, “О класје моје” и “Емина” на дирљив је начин скренула пажњу на човјека који је дуго година био на челу овог културно – умјетничког друштва. Велики писац и родољуб Алекса Шантић поставио је чврсте темеље, па су и данас окосница дјеловања Гусала његовање пјесме и развијање националне свијести.

СПКУД Гусле званично је основано 1888. године с благословом Митрополита Херцеговачко – Захумског г.Леонтија. први предсједник друштва био је Јово Шола. На челу Гусала налазили су се и Алекса Шантић, Атанасије Шола, Ристо Иванишевић и бројни други угледни грађани. Осим предсједника у раду су се истакли и значајан допринос дали и Јован Дучић и браћа Владимир и Светозар Ћоровић. Друштво је престало са радом након II свјетског рата, а обновитељска скупштина одржана је 10. 10. 2008. године. У друштву тренутно дјелују фолклорна и етно – пјевачка секција и црквени хор.

На крају вечери се о.Данило Боро, предсједник СПКУД Гусле прикладним ријечима обратио присутнима, поздравивши напоре младих и њихова залагања, те најавио нову изборну сједницу овог друштва.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка