Годишњица Колубарске битке

Годишњица Колубарске битке
Годишњица Колубарске битке
Годишњица Колубарске битке
Годишњица Колубарске битке

У четвртак, 15. децембра 2016. године, у крипти храма Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу одслужен је парастос српским војсковођама и војницима пострадалим у Колубарској битки у Првом светском рату. Овом службом отпочела је централна прослава манифестације „Дани Колубарске битке“, која је трајала од 8. до 15. децембра. Као и претходних година и ове године организатори прославе били су Одбор Владе Републике Србије за неговање традиције ослободилачких ратова Србије, Општина Лазаревац и Црквена општина лазаревачка.

По одслуженом парастосу уследила је државна церемонија полагања венаца у спомен костурници храма Светог Димитрија. Уз највеће државне почасти венце је положио начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић. Поред начелника Генералштаба венце су положили и одали почаст и председник Општине Лазаревац г. Бојан Синђелић, дипломатски представници и војни изасланици амбасада Аустрије, Мађарске, Словачке и Чешке у Републици Србији као и велики број представника локалне самоуправе и невладиних организација опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Уследио је и пригодан уметнички програм под називом „Ту је пала војска царска“ по сценарију Милована Витезовића, у режији Живорада Ајдачића. После протоколарних обраћања централна прослава манифестације „Дани Колубарске битке“ настављена је у центру града полагањем венаца испред споменика српском ратнику.

Извор: Епархија шумадијска