Годишњица мученичке смрти 21 коптског хришћанина у Либији

У својој изјави Његово Преосвештенство Епископ Ангелос, генерални епископ Коптске Православне Цркве у Великој Британији, између осталог, је рекао: Већ деценијама смо сведоци систематског застрашивања, прогона, отмица и чак егзекуција хришћана и мањина на Блиском истоку, али ужасно убиство 21 коптског хришћанина у Либији пре 12 месеци имало је значајан и одређен ефекат на милионе људи широм света; чини се да чак и зло има линију која се не сме прећи.

Египћани и њихов пријатељ из Гане који су брутално убијени, нису били државници, верске вође, активисти или говорници, већ обични људи из египатских села који су радили да би издржавали своје породице. Они који су им одузели животе, нису тражили само да их учине жртвама и да их онеспособе, већ да тријумфују и да усаде зло у њихј саме и у срца и главе свих оних који су били сведоци овог злочина. Оно што је био резултат јесте визија части, достојанства и отпора који је овај 21 човек показао кад се суочио са последњим тренуцима свога живота, подигнутих глава, и са уснама, које су мирно, моћно и са отпором изговарале своју веру. Они се заиста „...не боје оних који убијају тело, а душу не могу убити“ (Матеј 10,28).

Још јача и незамислива порука праштања упућена је од стране њихових породица и заједница. Они нису подлегли искушењу да буду огорчени, бесни и осветољубиви, и инспирисали су свет својим милосрдним и храбрим праштањем...

У протеклих годину дана прогон хришћана и других мањина на Блиском истоку био је немилосрдан. Посматрали смо како заједнице напуштају своје историјске завичаје и места баштињења на којима су живели многи нараштаји. Ми сведочимо бруталност без преседана, каква су отмице, одсецања глава, паљења људи и сахрањивање живих људи, продаја људи у робље, продају жена као сексуалног робља и коришћење деце или као робља или као војника. Ови злочини су апсолутно супротни цивилизацији до које смо стигли у животу једнакости и слободе, а које тражимо и бранимо широм света. Ово је показатељ шта се дешава ако нисмо обазриви.

Ово што данас гледамо да се збива на Блиском истоку није се десило преко ноћи, него је настало као последица отуђења током више генерација, маргинализације и прогона хришћана и мањинских група широм региона....

... И док посматрамо све оно што се у току прошле године догађало на Блиском истоку, запажамо да  је донело и многе примере храбрости, великодушности, верности и моћан пример добра. Ми морамо да наставимо да бранимо, да стојимо за оно што верујемо да нам је Господ дао као човечанству, да будемо снажни у сусрету са неправдом, великодушни у сусрету са свирепошћу, да опраштамо у сусрету са мржњом, помирљиви у сусрету са сукобом и светлом у присуству било какве таме.

Извор: ОСР