Годишњица Новосадске рације

Поводом предстојећег обележавања 77-годишњице Новосадске рације, 7. децембра 2018. године у просторијама Црквене општине новосадске одржан је састанак представника Епархије бачке, Града Новог Сада и Јеврејске општине Нови Сад.

Састанку су присуствовали г. Мирослав Илић, председник Организационог одбора за обележавање годишњице Новосадске рације, протопрезвитер Владан Симић, секретар Епископа бачког г. Иринеја, г. Игор Kронаветер из Јеврејске општине Нови Сад, као и гђа Биљана Радованов, секретар Одбора.

Чланови Организационог одбора су установили програм обележавања годишњице Новосадске рације који ће представити на конференцији за медије. Датум предстојеће конференције ће бити благовремено најављен.

Помен ће бити служен 23. јануара 2019. године када ће житељи Бачке обележити годишњицу догађаја у којем су припадници мађарске фашистичке окупационе војске побили и под лед Дунава бацили више хиљада Новосађана. Рацијa је почела 4. јануара у Чуругу и настављена је и у другим насељима: Госпођинцима, Шајкашу, Ђурђеву, Мошорину, Тителу, Локу, Гардиновцима, Вилову и Жабљу.

Извор: Епархија бачка