Годишњица од освећења цркве Светог Димитрија у Каменици код Дрвара

Годишњица од освећења цркве Светог Димитрија у Каменици код Дрвара

У уторак, 8. новембра 2011. године, навршила се годишњица од освећења цркве Светог великомученика Димитрија у селу Каменица надомак Дрвара. Ову црквицу прошле године уочи овог великог празника осветио је Преосвећени Владика бихаћко-петровачка Г. Хризостом и предао на молитвену употребу вјерном народу и надлежном пароху. Свету Литургију служио је надлежни парох протонамјесник Синиша Сердар.

У својој бесједи свештеник се присјетио дана када је црква грађена те се још једном захвалио на труду куму ове цркве г. Димитрију Шоботу и његовом оцу Ратку, као и свима онима који су помагали да ово дјело буде завршено.

Наглашена је величина данашњег празника, те страдални пут Светог великомученика Димитрија: - Он, иако је био послан у Солун да убија хришћане , изабрао је да буде глас који проповједа бесмртнога Христа. Ни након пријетњи цара Максимилијана и робовања у тамници није престао да проповједа и поучава Христу своје ученике. Због те своје храбрости, вјере и одлучности био је удостојен посјете анђела који га је храбрио на мучеништво. Видјећи немоћ своју пред овим угодником Божијим цар нареди да га копљима избоду у тамници. Помолимо се драга браћо и сестре да Господ и у срцима нашим пробуди ону вјеру коју је Свети великомученик  Димитрије имао, да и ми том  вјером у бесмртнога Христа, почнемо живјети и творити дјела угодна Богу, беседио је отац Синиша.

На крају  свете Литургије освећен је славски колач и кољиво, те је честитан овај велики дан као слава села и овога храма.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка