Годишњица престављења старца Клеопе

Годишњица престављења старца Клеопе
Годишњица престављења старца Клеопе
Годишњица престављења старца Клеопе
Годишњица престављења старца Клеопе

Епископ јужнобесарабијски Венијамин одслужио је 8. децембра 2018. године Божанску Литургију у цркви Светог Теодора у манастиру Сихастрији поводом 20-годишњице блаженог престављења архимандрита Клеопе Илијеа, једног од румунских истакнутих стареца прошлог века. Старац Клеопа је био игуман манастира Сихастрије и позната духовна личност Румунске Православне Цркве. Иначе, био је духовни отац данашњег румунског патријарха Данила за време његовог монашења.

Отац Клеопа је уснуо у Господу 2. децембра 1998. године, али његове духовне поуке и даље инспиришу православне вернике у Румунији и шире.

После Божанске Литургије, епископ Венијамин је служио парастос за покој душа архимандрита Клеопе, јеросхимонаха Пајсија Олару и архимандрита Јоаникија Балана на манастирском гробљу. -Иако су живели у тешким временима, ови монаси су остали чврсти и верни Христовом позиву, предано су носили крст и сведочили свој монашки завет, и тиме су били подршка и узор живљења у Христу за многе вернике, монахе и свештенике. Захваљујући овим духовним величинама, манастир Сихастрија је постао истинска духовна оаза, казао је архијереј.

Владика Венијамин је подсетио на то да је управо у том манастиру монашки постриг примио данашњи предстојстељ Румунске Цркве Блажењејши г. Данило, и да је на чину монашења духовни отац му је био старац Клеопа, а да је тражио је духовне савета и од стареца Пајсија и Јоаникија.

Извор: базилика.ро (са енглеског Инфо служба СПЦ)