Годишњица интронизације Патријарха москосвског и све Русије Г. Алексијa II

Његова Светост Патријарх московски и све Русије Алексије II јуче је прославио посебан јубилеј - 17-тогодишњицу своје патријарашке службе. Свјетјејши Патријарх је служио Свету Литургију, коју је служио у Храму Христа Спаситеља.

У свечаном богослужењу, које Патријарх Алексеј традиционално служи 10. јуна, учествује је више од сто архијереја РПЦ, представници помесних Православних Цркава, а присутни буду и представници свих већих конфесија у Русији, као и представници државних власти и истакнути научни и културни делатници.

Осим што су дошли да покажу своје поштовање према Првојерарху Руске Цркве, ове године су хиљаде верника имале прилику да се поклоне светим моштима - глави светог апостола и јеванђелисте Луке, која се од јуче привремено налази у Храму Христа Спаситеља.

Патријарх Алексеј II је 15. патријарх на трону Руске Православне Цркве, од када је 1589. она постала патријаршија. На патријарашки трон је изабран 7. јуна 1990. године на Помесном Сабору РПЦ који је одржан у Тројице - Сергијевој лаври. Интронизација новоизабраног патријарха обављена је 10. јуна у Богојављенском катедралном храму у Москви.

Извор: Према РИА Новости приредила Инфо служба СОЗ-а Епархије зворничкотузланске