Годишњица масакра Срба у Чемерном

На порушеном православном гробљу у селу Чемерно у сарајевској општини Илијаш у Федерација БиХ јуче је неколико преживелих Срба из тог села запалило свеће и положило цвеће и тако обележило 17. годишњицу великог страдања 32 српска цивила, које су у мучком нападу на најсвирепији начин поубијали комшије муслимани. Према изјавама малобројних преживелих, у рану зору 10. јуна 1992. године око 60 муслиманских екстремиста из суседних села Корита и Махмутовића ријеке уз повике "Алах је велики" упало је у ово незаштићено српско село и на кућном прагу или у постељи усмртили скоро све мештане, међу којима је било највише жена, деце и стараца.

Муслимани су у том стравичном злочину користили не само ватрено оружје, већ и ножеве, секире и дрвене маљеве након чега су попалили све куће и помоћне објекте у којима је изгорела и сва крупна стока.

Злочин у Чемерном је највећи покољ Срба у једном дану који се догодио протеклог рата на ширем подручју региона Сарајева и за који ниједан Бошњак није оптужен.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске је 8. марта 2007. године поднело допуњену кривичну пријаву са доказима и именима 15 Бошњака осумњичених да су починили ове злочине, али тужилаштво БиХ о томе још увек ћути.

Чемерно је данас потпуно пусто село у коме нема ниједног Србина повратника, а споменици на локалном гробљу су оскрнављени након потписивања дејтонског мировног споразума новембра 1995. године, којим је општина Илијаш припојена Федерацији БиХ.

Извор: РТВ