Годишњица страдања у Братунцу

На подручју општина Сребреница и Братунац, обележава се 18 година од страдања српских цивила, које су убили припадници муслиманских оружаних снага. На Војничком гробљу у Братунцу пошту жртвама одао премијер РС Милорад Додик. У име председника Србије Бориса Тадића венце положио његов саветник Млађан Ђорђевић.

Полагањем венаца и паљењем свећа на гробљима у местима Биљача, Сасе и Залазје обележено је 18 година од страдања Срба током рата у Босни и Херцеговини на подручју Сребренице и Братунца, које су убиле муслиманске снаге из Сребренице.
Полагање венаца на гробљу у Братунцу и изјава Милорада Додика

Премијер Републике Српске Милорад Додик одао је пошту страдалима положивши венац на спомен Крст на Војничком гробљу у Братунцу.

Додик је рекао да нико не спори чињеницу да су у Сребреници настрадали Бошњаци, али је очигледно игнорисање чињенице да су на простору Подриња настрадали Срби у континуитету што говори о креирању истине, која то није и неправде.

"Значај који се даје овим догађајами од стране међународне заједнице говори о селективној правди", рекао је Додик новинарима на војном гробљу у Братунцу и нагласио да је дошао да ода пошту свим страдалима.

Према његовим речима, не може се одржати принцип по коме су једни само жртве, а други само злочинци.

Премијер је додао да злочин не може да буде прихватљив за РС нити да је злочин учињен у име Српске. Додик је рекао да оно што се догодило у Сребреници за њега није геноцид.

"Ако је био геноцид онда се десио овде у Подрињу и овде су страдали људи, а за то су одговорни појединци. Уколико су учествовале институције биле су злоупотребљене", рекао је Додик.

На годишњицу погибије српских цивила и бораца 1992. године у име председника Србије Бориса Тадића венац је положио његов саветник Млађан Ђорђевић.

Венце су положили и генерални конзул Србије у Бањалуци Јадранка Дерајић, заменик високог представника у БиХ Крис Бенет, делегација скупштине РС и Већа народа РС, заједничких институција, изасланик председника РС Душко Ћетковић и представник Српске напредне Странке Александар Вучић.
Bratunac-vv-120710.jpg

У Културном центру у Сребреници, биће одржана духовна академија и приказан филм "Досије Сребреница", посвећен страдању српског народа на тим просторима.

Убијени српски цивили

На Петровдан, 1992. године, муслиманске снаге, под командом Насера Орића, упале су у српска села Залазје, Биљача, Сасе и Загоне и убиле и измасакрирале 69 српских цивила, а више од 70 ранили. Деветнаест особа води се као нестало. Села су опљачкана, спаљена и још увек нису обновљена.

Од маја до децембра 1992. године, нападима муслиманских снага уништено је и разорено на десетине српских села и на најбруталнији начин убијено стотине српских цивила у општинама Сребреница, Братунац и Скелани.

Само на подручју Сребренице, у том периоду, нападнуто је 21 српско село у којем је убијено више од 400 цивила. У нападу на 22 српска села општине Братунац, у истом периоду убијено је најмање 560 лица.

На Божић 1993. године, Здружене снаге подрегије Сребреница, под командом Насера Орића, у раним јутарњим сатима напале су српска села на подручју Кравице, у општини Братунац и убиле 48 мештана.

Од 7. до 16. марта 1993. године, уништено је 688 домаћинстава и оскрнављено православно гробље у Кравицама.

На подручју општина Сребреница, Зворник, Милићи, Братунац, Власеница и Осмаци, у току рата, страдало је најмање 1.300 особа српске националности, док је на ширем подручју средњег Подриња и Бирча страдало укупно 3.267 Срба.

Без једног или оба родитеља остало је око 800 деце, а око 5.400 породица остало је без покретне и непокретне имовине. За злочине почињене над српским становништвом на подручју Сребренице, Братунца и околних места нико, до сада, није одговарао пред судовима у БиХ.

Хашки трибунал је подигао оптужницу против Орића и 2006. године изрекао му затворску казну од две године, зато што није спречио злочине над Србима. У жалбеном поступку првостепена пресуда је преиначена, а Орић ослобођен било какве кривице.

Помен страдалим Србима на подручју Братунца и Сребренице одржава се у организацији Одбора за обележавање догађаја из ослободилачких ратова при Влади Републике Српске.

Извор: РТС