Госпојински сусрети у Богородичином храму у Бечу

Госпојински сусрети у Богородичином храму у Бечу
Госпојински сусрети у Богородичином храму у Бечу
Госпојински сусрети у Богородичином храму у Бечу
Госпојински сусрети у Богородичином храму у Бечу

У периоду од 20. до 23. септембра 2018. године у храму Рођења Пресвете Богородице у Бечу одржани су Госпојински сусрети. У понедељак, 17. септембра, почела је са радом сликарска колонија „Светосавским путем“. Учесници колоније били су: академски сликар Мирољуб Сретеновић из Крагујевца, академски сликар Иванка Цветић из Беча, чланови Удружења ликовних уметника Србије (сликали су реплику фреске Светог Саве из манастира Милешеве у великом формату, као и Светосавски пирг и део комплекса манастира Хиландара), Зоран Маловић, признати сликар из Беча, гођа Јадранка Кнежевић и гђа Весна Радисављевић из Беча.

У четвртак, 20. септембра увече, отворена је изложба радова учесника овогодишње сликарске колоније. Протојереј-ставрофор Петар Пантић, старешина храма поздравио је овом приликом присутне госте и пожелео да се у Богородичином храму народ сабира и уједињује на сваком добром делу. Уметницима је пожелео да сваки од њих својим уметничким даром открива лепоту Божије творевине и да свако на свој начин допринесе украшавању храма и црквеног живота у парохији. Потом је представио учеснике сликарске колоније, њихов живот и уметнички ангажман и приказао њихове уметничке радове, које су за ову прилику сликали и поклонили храму.

Певачи појнице Богородичиног храма у Бечу одржали су у наставку вечери концерт српске духовно-родољубиве музике, а чланице Кола српских сестара са великом љубављу и ангажовањем приредиле су послужење за све учеснике и госте током трајања свечаности.

У петак увече, 21.септембра, јеромонах Петар Богдановић из манастира Тумане одржао је предавање на тему „Смирење и савремени живот“, током кога је говорио о смирењу као основној хришћанској врлини, која је чврсти темељ на коме се зида духовни живот и без кога се не може ни у чему напредовати.

У суботу, 22. септембра, одржан је концерт духовне, класичне и народне музике камерног оркестра Амарозо из Лесковца. Концерту су, поред верника Српске Православне Цркве, присуствовали и пријатељи Аустријанци, који су подједнако уживали у изведбама оркестра. На крају програма, настојатељ храма протојереј-стврофор Петар Пантић је, у име свештенства, захвалио члановима оркестра на великом труду који су уложили како би присутнима дочарали богату хармонију тонова и речи.

Прота је упутио речи захвалности госпођи Александри Станишевић, члану Црквеноопштинског Управног одбора из Беча, за велику пожртвованост у организовању Госпојинских сурета, као и Колу српских сестара „Света Јелена Анжујска“ при Богородичином храму, чије су чланице пропратиле ову манифестацију својим радом и гостопримством.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска