Град Софија издвојила 114.000 долара за обнову трију цркава

Три православне цркве у бугарској престоници биће потпуно обновљене захваљујући финансијској помоћи градских власти, која је донела одлуку да се у ту сврху издвоји 114.000 америчких долара.

Највећи износ новца биће издвојен за обнову цркве ротонде Светог Георгија која се сматра најстаријом грађевином у Софији и потиче из 4. века. Мисли се да је била маузолеј или свечана сала када су Софијом владали цареви Галерије и Константин Велики. У цркву је претворена у 6. веку. Њен кров од црвеног црепа познат је у целом свету. Унутар цркве откривена су три слоја фресака, од којих је најстарији из 10. века. Овој древној богомољи потребни су неопходни рестаураторски и конзерваторски радови.

Друга црква, посвећена Благовестима, биће уствари довршена; и њена је изградња отпочела је 2012. и још није довршена.  Подиже се из разлога што мала црква пророка Илије у суседству не може да прими све вернике о празницима. 

У цркви Успења Пресвете Богородице у северном предграђу престонице Нови Искер обновиће се зидови и купола, уградиће се нови прозори, уведена електрична инсталација и  израђен иконостас.

Извор: Orthochristian (с  бугарског Инфо служба СПЦ)