Град Светог Василија Острошког блистао у одбрани свете вере, Цркве и светиња

Град Светог Василија Острошког блистао у одбрани свете вере, Цркве и светиња
Град Светог Василија Острошког блистао у одбрани свете вере, Цркве и светиња
Град Светог Василија Острошког блистао у одбрани свете вере, Цркве и светиња
Град Светог Василија Острошког блистао у одбрани свете вере, Цркве и светиња

У знак протеста против тзв. Закона о слободи вероисповести, Никшићани су и 23. фебруара 2020. године као и претходних дана и вечери, на миран, достојанствен и хришћански начин, изразили свој став о том дискриминаторском закону, пружајући у исто време подршку својој Мајци Цркви и њеним светињама.

Након Молебна Пресветој Богородици, који је служен у никшићком Саборном храму Светог Василија Острошког, река верног народа кренула је, заједно са свештенством и монаштвом, у молитвени ход кроз Никшић.

На Тргу Слободе, световасилијевском сабрању, у којем је било на десетине хиљада људи, обратио се отац Миодраг Тодоровић, свештеник никшићког намесништва, поздравивши речима добродошлице гостујуће свештенослужитеље, који су дошли у Црну Гору вођени жељом да подрже верни народ у борби за очување својих светиња: јеромонаха Данила (Кандића), сабрата манастира Високих Дечана, свештеника Зорана Гођевца из Приштине, оца Јордана Маркова из Охридске Архиепископије, а, нарочито, свештеника Михаила Чиквина из Пољске.

Беседу свештеника Михаила Чиквина из Пољске православне Цркве преводио је ђакон Константин Дојић.

„Браћо и сестре, долазим као свој код својих и наша Црква Православна је једна на цијелом свијету. Од кад је Господ Исус Христос на свету Педесетницу основао Цркву сви се држимо у јединству. Ово што се данас дешава код вас је и наше страдање, али и наша нада. Ми гледамо на вас, подржавамо вас и осјећамо то јединство. У очима људи, које сам сретао на литији у граду Никшићу није било страха, али је било одважности, поноса и мудрости. Њихова су лица сијала, сијала су Светим Духом и благодаћу Светог Духа, који у Никшићу долази од Светог Василија Острошког. И помислио сам да заиста и немате чега да се бојите зато што испред вас корача Свети Василије Острошки, а иза вас је истина. Са њима заједно, имате и вашег дивног Митрополита, ваше Епископе и свештенство, а с друге стране имате цио православни свијет иза себе и хришћански свијет, који вас посматра и подржава. Изнад вас је свемилостиви Бог и Његови анђели. Заиста, нема чега да се бојите“, беседио је свештеник Михаил Чиквин.

„Ових дана се не решава само судбина вашег народа и ваше Цркве, него се овдје дешавају врло важне ствари, може бити да се судбина цијелог свијета решава код вас. Зато не одустајте, наставите даље, јер је уз вас истина, а сваки онај који је са Богом и са истином тај ће стићи до циља. Не дамо Светиње!“, поручио је отац Михаило Чиквин.

Његове ријечи на хиљаде сабраних поздравило је громким аплаузом, кличући: Не дамо светиње!

На крају се, још једном, обратио протојереј Миодраг Тодоровић, позивајући све људе добре воље, оне који другачије размишљају да „уђу у светиње и да приме благослов од њих“. „Да се и они који позивају на нејединство опамете, да их Бог благослови, да приђу и виде да је љепше бити у јединству, него у нејединству, да је љепше бити у љубави, него у мржњи и да је љепше бити са народом, него мимо народа“, рекао је протојереј Миодраг Тодоровић и обавестио верни народ да ће у суботу, 29. фебруара 2020. године, бити одржан велики црквено-народни сабор у Немањином граду – Подгорици, у славу Божју, а у част Светог Симеона Мироточивог. Литургију у Саборном храму Христовог Васкрсења, у 9 часова, служиће Његово Блаженство Митрополит кијевски и све Украјине г. Онуфрије са четири јерарха Украјинске Православне Цркве и више епископа Српске Православне Цркве.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка