Град Ужице прославио своју славу

Град Ужице прославио своју славу
Град Ужице прославио своју славу
Град Ужице прославио своју славу
Град Ужице прославио своју славу

Град Ужице је прославио своју славу – Тројице. Педесети дан после Васкрса Господа нашега Исуса Христа, десети дан после Спасовдана, наша Црква слави Духове или Свету Тројицу. Велики број верника се окупио да узме учешћа на евхаристијском сабрању у ужичким храмовима Светог Георгија и Светог Марка на овај празник који је уједно и слава Града на Ђетињи.

Након Литургије, служена је вечерња служба са молитвама које се читају на Педесетницу,а које садрже мољење да се, као на дан даровања Светог Духа апостолима, и у нама обнови благодат Светог Духа, ради укрепљења у богоугодном животу. Одмах затим, испред храма Светог Георгија, на тргу Светог Саве, свештенство и верници су формирали Литију која је кренула кроз град, до храма Светог Марка, где је читано прво Јеванђење у црквеној порти, а затим одатле наставила према градском тргу, где је читано друго Јеванђеље и молитве за Град и све његове становнике. Улицама Ужица мога се чути тропар празника Тројица „Благословен јеси Христе Боже наш…“ певан од стране свештенства и целог народ. Главном улицом Литија је затим застала пред Градском кућом, где је прочитано треће Јеванђеље, а одатле Литија се вратила до порте храма Светог Георгија где је ужичко свештенство прекадило славски колач.

Прослави славе Града присуствовало је градско руководство са градоначелником Тихомиром Петковићем и његовим замеником Видојем Дрндаревићем. У Литији су учествовали и дечији црквени хор „Ђурђевак“, чланови КУД-а „Ера“ и припадници Полицијске Управе Ужице.

ипођакон Немања Спаловић

Извор: Епархија жичка