Градоначелник Новог Сада говори неистину

Поводом најновијег саопштења градоначелника Новог Сада Игора Павличића, објављеног на званичној интернет-презентацији Града Новог Сада 17. јануара 2012. године, под насловом ,,Заједничко одавање поште жртвама ужасног злочина“, Епархија бачка најоштрије одбацује његово тврђење да ће Град и његови представници заједно са Епархијом бачком одржати молитвени помен (за градоначелника је то ,,одавање поште”) 23. јануара у 12,00 часова, на Кеју жртава рације у Новом Саду.

Градоначелник овим несувислим саопштењем покушава да подметне кукавичје јаје грађанима Новог Сада доводећи их у заблуду да су Епархија бачка и Град постигли договор. Ову неистину градоначелник неспретно приказује као резултат свог пијетета према невиним жртвама Рације и своје тобожње бриге за јединство Новосађана у болу. Уистину, да није жалосно, било би смешно! Договора, зна се, нема без разговора, а градоначелник Новог Сада, својом вољом и одлуком, комуницира са Епархијом бачком већ годинама преко медијâ, оваквим и сличним лажљивим саопштењима.

Очигледно је да градоначелник Новог Сада, не видећи другачији излаз из ситуације у коју је сâм себе довео, додуше уз немерљиви допринос својих партнера и истомишљеника типа Александра Јовановића, покушава, опет безуспешно, да избегне још већу бруку. Нажалост, он мисли да је мања брука обмањивати јавност и све оне које позива него отворено признати да Град Нови Сад практично одустаје од обележавања седамдесетогодишњице Новосадске рације. Али ту, авај, није крај!

Господин градоначелник се дрзнуо да лично позива ,,хришћане православне и католичке, припаднике јеврејске заједнице и све људе добре воље“ на молитвени помен Епархије бачке и Јеврејске општине, лажно га представљајући као заједничку комеморацију Града и осталих. С којим правом, у секуларном друштву (што је једна од мантри његове политичке средине), он може да позива и сазива вернике на молитвено сабрање? Да се није по хитном поступку, необичним чудом еволуције, у међувремену преметнуо у владику или у рабина? Где му је бар неко рудиментарно људско достојанство? Зар му треба и сада, по ко зна који пут, понављати да Епархија бачка са њим и његовом екипом неће, ни сада ни убудуће, организовати никакве заједничке програме или манифестације, поготову не богослужбене чинове? Има ли тај човек имало обзира?

Било како било, Град ове године највероватније неће обележити дан Новосадске рације, а сигурно то неће учинити 23. јануара 2012. године у подне, на новосадском Кеју жртава рације јер ће тада, на том месту, Епархија бачка и Јеврејска општина са верним народом и грађанима Новог Сада одржати молитвени помен невиним жртвама Рације.

Градоначелник и његова свита могу, наравно, присуствовати помену као и било који грађанин, али не могу учествовати у програму, у чијој припреми по својој жељи нису учествовали. На пријем после помена, у просторијама Црквене општине новосадске, нису позвани.

O tempora, o mores!

17. јануара 2012. године

Из Канцеларије Епископа бачког

ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ: