Градоначелник Новог Сада подржао "Земљу живих"

Град Нови Сад подржава пројекат "Земља живих" у оквиру којег се годинама успешно лечи наркоманија, болест савременог доба, изјавио је јуче градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, истичући да је важно да проширујемо свест о том изузетно великом и подмуклом проблему, који је узео маха у нашој земљи. Вучевић је заједно са епископом др Порфиријем, игуманом манастира Ковиљ, посетио Центар за рехабилитацију зависника "Земља живих" на Ченеју, који у оквиру Епархије бачке ради од 2006. године, и кроз који је на хиљаде штићеника прошло кроз програм одвикавања од зависности.

Градоначелник је нагласио да ће Град Нови Сад наставити да пружа пуну подршку тој комуни чији је рад од изузетне друштвене важности. "Обавеза нас који вршимо јавне функције, али и свих грађана је да отворено причамо о ономе са чиме се суочавају они који имају проблем са болестима зависности, како бисмо постали боље друштво", рекао је Вучевић. Према његовим речима, неопходно је да што већи број државних и друштвених чинилаца узме активно учешће у решавању тог проблема и помогне рехабилитацију и брже враћање излечених у нормалне токове живота.

Епископ јегарски др Порфирије рекао је у разговору са градоначелником Вучевићем да људи који су укључени у пројекат "Земља живих" долазе потпуно добровољно, навидећи да је тај пројекат покренут је са циљем да пружи систематска помоћ људима који се лече од болести зависности. "Наша комуна функционише као место за рехабилитацију оних који имају проблема са дрогом у оквиру терапијске заједнице, а ми смо ту као подршка са стране и духовни подстрек", рекао је епископ Порфирије, који се захвалио Граду на помоћи која се не огледа само у моралној подршци већ и у материјалној помоћи.

У оквиру Епархије бачке функционишу четири заједнице као што је "Земља живих", боравак у заједници се не плаћа, а програм траје од једне до три године, у зависности од личне историје појединаца, навика, способности, као и од тога у којој мери је прихватио заједницу и нови начин живота. По речима Епископа јегарског др Порфирија проценат излечења је изузетно висок, јер од укупног броја оних који комплетно прођу целокупан програм 85 одсто њих се потпуно излечи и никада више не враћа дроги.

Извор: Радио-телевизија Војводине