Градска топлана искључила грејање Црквеној општини новосадској

Поводом разних дезинформација изнетих у дневним новинама и електронским медијима у вези са привременим искључењем грејања стамбено-пословним објектима Црквене општине новосадске, издајемо следеће

САОПШТЕЊЕ

Потраживања ЈП Новосадска топлана од Црквене општине у Новом Саду у највећој мери представљају дуг који је новосадска Црквена општина наследила од бивших корисника национализованих црквених објеката, који су, у међувремену, кроз поступак реституције враћени свом правом власнику.

Црквено здање у центру нашег града је годинама недомаћински користило ЈП Пословни простор. Када смо, коначно, ову девастирану зграду вратили у власништво Цркве, иза бивших подстанара (СПО, СДУ, ЛДП, Г17+, Омладински покрет, Независно удружење новинара Војводине) остало је и око 1.500.000,00 динара дуга. ЈП Новосадска Топлана отписала је око 330.000,00 динара дуга, а остало је пало на терет Црквене општине новосадске.

Црквена општина је успела да својим средствима, без помоћи државе и локалне самоуправе који су више од пола века експлоатисале имовину Цркве, обнови и стави у функцију само део зграде. Средства која су добијена издавањем пословног простора су уложена управо у обнову враћених објеката.

Приликом овог бруталног насртаја градских власти на Српску Православну Цркву, грејање је искључено, без најаве и уобичајене опомене, и у парохијским домовима, односно службеним становима појединих новосадских свештеника. Тако је осмочлана свештеничка породица протојереја Боре Видовића остала без грејања, иако је уредно измирила све своје комуналне обавезе.

Црквеној општини новосадској наплаћује се грејање и за руинирану биоскопску дворану у пасажу зграде у Змај Јовиној 4, у којој деценијама не функционише топловод?! Читаво крило зграде Црквене општине представља урушени простор који је користила Месна заједница Стари Град. Никада до сада ниједном кориснику ових пословних простора није искључено грејање, иако су дуговања била већа него такозвани дуг Црквене оппштине новосадске.

Највећа потешкоћа у редовном измиривању дуговања јесте немогућност да се поједини закупци обавежу на плаћање услуга ЈП Новосадска топлана. Због несавесног и бахатог односа према црквеној имовини и не плаћања кирије и комуналних услуга, пре више од две године смо покренули парницу против књижаре ,,Љубитељи књиге“ која је недавно окончана пресудом у корист наше Црквене општине. Међу дужницима су и други закупци нашег пословног простора, али ЈП Новосадска топлана, на основу Пореског идентификационог броја (ПИБ-а), као дужника препознаје једино новосадску Црквену општину.

После данашњег постигнутог договора који је, што се нас тиче, могао бити склопљен много раније јер смо о овом проблему на време обавестили ЈП Новосадска топлана, грејање је поново укључено, а у наредном периоду покушаћемо да од несавесних закупаца наплатимо дуговања. Очекујемо да ће се у оквиру овог договора наћи решење за поштеније обрачунавање услуга у урушеним и неупотребљивим просторима који су кроз поступак реституције враћени Цркви.

Користимо ову прилику да обавестимо јавност да су новосадској црквеној општини недавно враћене просторије у Милетићевој улици број 6 у Новом Саду, у којима је Социјалдемократска партија Србије начинила дуг за грејање у износу око 1.500.000,00 динара.

Да ли ће и овај дуг морати да плати Црквена општина или ће нам Александар Јовановић, у својој бесловесној партијској послушности, опет ускратити право на грејање?

Црквена општина у Новом Саду