Грчка Архиепископија објавила Молитвеник и Литургију на брајовој азбуци

Грчка Православна Архиепископија Америке недавно је објавила три књиге на брајовој азбуци на употребу слепих православних хришћана. Књиге, Разговор са Богом Његовог Високопреосвештенства Архиепископа америчког Димитрија; Мој православни молитвеник, и Божанска Литургија Светог Јована Златоуста, пуштене су у продају 5. октобра 2017. године. Верује се да су ово прва таква издања за слепе православне хришћане на енглеском језику.

Архиепископ Димитрије је посетио Националну брајову штампарију Одељења за верско образовање Архиепископије 14. септембра да би обишао објекте и сазнао, из прве руке, како се штампају књиге на брајовој азбуци. Штампарија је дала великодостојнику примерак сваке нове брајове публикације.

Ове три књиге су посебно изабране да буду одштампане брајовом азбуком како би биле добро оруђе за развијање нечијег унутрашњег духовног и црквеног живота.

Разговор са Богом је збирка од преко 70 молитава које је припремио архиепископ Димитрије, истакавши велики значај разговора с Богом у свакој животној ситуацији. Мој православни молитвеник „пружа јасна упутства о молитви, исповести и светом причешћу“. Књига Божанска Литургија садржи текст службе на грчком и на енглеском језику.

Молитвеник на брајовој азбуци за слепе раније је објављен у Архангелску, у Русији, у новембру 2016. године, а у јануару ове године учесници састанка Синодског одељења за црквени добротворни рад и социјалну службу, Института за библијски превод, Сверуско друштво глуви и свештенство радили су с глувима из различитих епархија, па су преводиоци знаковног језика, и заједнице глувих одлучили да се започне с превођењем Библије на брајову азбуку почев с Марковим Јеванђељем.

Извор: Православие.ру (превод – Информативна сллужба СПЦ)