Грчка треба да сачува традицију Свете Горе упркос притисцима ЕУ

Руска Православна Црква се нада да Грчка неће подлећи притисцима од стране једног броја европских парламентараца и званичника, и да ће сачувати духовну традицију и историју статуса Свете Горе као мултинационалног средишта целог православног света, рекао је протојереј Игор Јакимчук, представник Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије, на конференцији за штампу „Русија данас“ у петак.

Одговарајући на питања у вези тога како да се односимо према саопштењима која се чују у Европском парламенту да садашњи статус Свете Горе не одговара законодавству Европске уније и да се мора променити, Јакимчук је приметио да „од када је Грчка постала члан Европске уније питање статуса Свете Горе се посебно наводило“.

„Овај проблем је унутрашња ствар Републике Грчке и Европска унија има право да законски интервенише, мада смо, наравно, свих ових година видели притисак Европске уније на Грчку да се статус мора променити,“ рекао је начелник Секретаријата за међуправославне односе ОСЦО Московске Патријаршије.

Протгојереј Игор Јакимчук се нада да „ови притисци неће довести до лоших резултата, јер Света Гора је до данас стекла своју јединствену духовну традицију која је одвојена од остатка света, и ми не желимо да изгубимо ту традицију,“ рекао је свештеник на брифингу посвећеном овогодишњој прослави 1000-годишњице присуства руског монаштваа на Светој Гори.

Света Гора, полуострво у североисточној Грчкој, јесте посебна административна јединица која има самостално управљање унутар грчке државе са својим седиштем у Кареји. То је једно од главних поклоничких места у православном свету и очувала је древни манастирски начин живота. Улазак на територију Свете Горе је за жене је кажњиво дело, и предвиђа се казна затвора од годину дана.

Извор: Православие.ру (превод Информативне службе СПЦ)