Грчки језик ушао у наставни програм у руским школама

Грчки језик као други страни језик ушао је у наставни програм руских школа, саопштава информативна агенција РИА Новости позивајући се на званични портал Сретењског манастира и на потписани договор о билатералној сарадњи у образовном систему између Руске Федерације и Републике Грчке.

Министарка просвете Руске Федерације Олга Васиљева и заменик у Министарству образовања Републике Грчке Константинос Фотакис потписали су договор о билатералној сарадњи на церемонији одржаној у Атини. На основу усаглашеног договора следи да ће с почетком нове школске године грчки бити други страни језик који ће ученици моћи да уче на основу свог слободног избора.

„Радујем се због интересовања Руса за изучавање грчког језика. Ми имамо један цивилизацијски код, једну веру и заједничке хришћанске корене“, цитирана је Васиљева.

Очекује се да ће предавање грчког језика почети у Русији с почетком нове школске године и да ће се распространити у јужним регионима државе где живи велики број етничких Грка, као и у оним градовима и областима Русије где постоји интересовање за грчку културу и језик. Олга Васиљева је напоменула да се у Русији планира отварање нових катедри за грчки језик. У овом тренутку њега изучавајуе на четири руска универзитета.

превод: ђакон А. Прашчевић

Извор: РИА Новости